Ο τυφώνας της χρονιάς: Ο Μανγκούτ σφυροκοπά τις Φιλιππίνες κι αφήνει πίσω του νεκρούς και χάος
Ο υπερτυφώνας Μανγκούτ με θυελλώδεις ανέμους που κατά τόπους ξεπέρασαν σε ένταση τα 300 χλμ/ώρα και κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, σάρωσε τις Φιλιππίνες, κινούμενος προς Χονγκ Κονγκ και Νότια Κίνα.
Σύμφωνα με τον Guardian, τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σαρωτικό περάσμα του Μανγκούτ, μεταξύ αυτών ένα βρέφος και ένα παιδί.
Δύο διασώστες έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων που είχαν καταπλακωθεί από κατολίσθηση ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν πως ένα πτώμα είχε εντοπιστεί σε ποτάμι της Μανίλα.
Η θεομηνία προκάλεσε χάος και εκτεταμένες καταστροφές, ξερίζωσε στέγες, δέντρα και κολώνες ηλεκτρισμού, προκάλεσε τουλάχιστον 50 κατολισθήσεις και σοβαρές ζημιές σε αεροδρόμιο κομβικής σημασίας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ εξανάγκασε σε βίαιη φυγή από τις εστίες τους πάνω από 90.000 ανθρώπους. Οι αρχές εκφράζουν το φόβο για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των νεκρών.
«Προσεύχομαι κι ανησυχώ κι ελπίζω να μην έχουμε περαιτέρω θύματα. Νομίζω πως μετά τον τυφώνα Χαϊγάν, πήραμε πολλά μαθήματα σε σχέση με το επίπεδο ετοιμότητας, τις προειδοποιήσεις και τις προληπτικές εκκενώσεις», τόνισε στο CNN o Εντγκάρ Ποσάντας, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Πάνω από 6.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και 4 εκατομμύρια ψυχές είχαν εκτοπιστεί από το πέρασμα του υπερτυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες, πέντε χρόνια πριν.
Μακρόν για δασμούς Τραμπ: «Κανένας εκφοβισμός ή απειλή δεν θα μας επηρεάσει»
21:14
Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 18/1: Ωράριο λειτουργίας, χειμερινές εκπτώσεις και σούπερ μάρκετ
21:04
Η Εθνική πόλο ανδρών «διέλυσε» και την Τουρκία στη Β’ Φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (vid)
20:52
Κατασχέθηκαν 26 Ελληνιστικές λόγχες και αρχαιολογικά ευρήματα σε σπίτι 44χρονου στην Πτολεμαΐδα
20:40