Ερντογάν: Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο θα ενισχυθεί
Πηγή: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Αναφορά στην Κύπρο και τα Κατεχόμενα έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως όχι μόνο δεν θα μειώσει τον αριθμό των στρατιωτικών δυνάμεων εκεί, αλλά πρόκειται να τον αυξήσει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφή από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, πως «εμείς δεν έχουμε στρατιωτική βάση στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και ο λόγος είναι ότι είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη, όπως και να φτάσουμε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια εγγύτητα. Συνεπώς δεν χρειάζεται να φτιάξουμε βάση εκεί. Καθώς όμως υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας, υπό αυτό το πρίσμα, αν χρειαστεί, μπορούμε να ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί. Η στρατιωτική μας παρουσία είναι σημαντική».

Πρόσθεσε ακόμη πως παρά τις σχετικές συστάσεις, «με όλο το σεβασμό, δεν πρόκειται να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών μας. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε».

Σημείωσε αιχμηρά πως η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το Σχέδιο Ανάν το 2004, που θα ρύθμιζε το θέμα των στρατευμάτων στο νησί, λέγοντας: «Δεν ακούν. Αν άκουγαν, θα είχαμε λύσει το θέμα με τον Κόφι Ανάν. Στο Σχέδιο Ανάν εμείς δεχθήκαμε τα πάντα».

Διαβάστε επίσης