ΚΟΣΜΟΣ

Αντίμετρα στους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς από τις ΗΠΑ θα λάβει η Κίνα

Αντίμετρα στους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς από τις ΗΠΑ θα λάβει η Κίνα
REUTERS/Beck Diefenbach/File Photo

Με αντίμετρα απειλεί η Κίνα τις ΗΠΑ, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.

«Λυπόμαστε πραγματικά για την απόφαση αυτή. Η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει ταυτόχρονα αντίμετρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας καθώς και την παγκόσμια τάξη του ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, σχολιάζοντας την απόφαση.

Οι πρόσθετοι αμερικανικοί δασμοί δημιούργησαν νέες αβεβαιότητες για τις διμερείς διαβουλεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ, αδιαφορώντας για τις διεθνείς και εγχώριες αντιδράσεις, ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή πρόσθετων δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων από τις 24 Σεπτεμβρίου.

«Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα αναγνωρίσει τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις μια τέτοιας κίνησης και έγκαιρα θα διορθώσει την κατάσταση με πειστικά μέτρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πάντως, η κυβέρνηση Τραμπ, ανακοινώνοντας νωρίτερα σήμερα την απόφασή της, διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισεκ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία αναγγέλλονται οι δασμοί, διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων εναντίον αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών, «θα προχωρήσουμε αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Από τη νέα ομοβροντία των δασμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαιρέθηκαν — προς το παρόν — προϊόντα όπως τα «έξυπνα» ρολόγια χειρός και τα smartphones της Apple που κατασκευάζονται σε κινεζικά εργοστάσια, που όμως ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε την «τρίτη φάση» των δασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ