ΚΟΣΜΟΣ

Γιοχάνες Χαν: Χαιρετίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γιοχάνες Χαν: Χαιρετίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MALTON DIBRA

«Χαιρετίζω τη συμφωνία μετά από πολλές προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αργά ή γρήγορα θα προλειάνει το έδαφος για την ένταξη ολόκληρης της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, περίπου δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ.

«Εάν το δημοψήφισμα αποτύχει, την οριστική απόφαση θα κληθεί να λάβει το Κοινοβούλιο, γιατί το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτική ισχύ. Οπωσδήποτε, όμως, ένα δημοψήφισμα, ακόμη και συμβουλευτικό, αποτελεί μία ένδειξη. Γι' αυτό θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι συνέπειες» δήλωσε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

Συνεχίζει: «Η χώρα επί δέκα χρόνια προσπαθούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα πολιτικά κόμματα τάσσονταν συνεχώς υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας. Ασφαλώς μπορεί να γίνουν αντικείμενο συζήτησης η μία ή άλλη πτυχή, αλλά τώρα πρόκειται για μία γενική προοπτική και ένα δείγμα δημοκρατίας, προκειμένου να επιτευχθεί μία καλή συμφωνία. Και μία καλή συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, όπου η κάθε πλευρά πρέπει να δώσει κάτι, προκειμένου να πάρει κάτι περισσότερο. Τον λόγο τώρα έχει ο κυρίαρχος λαός, αυτός αποφασίζει. Η έκκλησή μου είναι να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία».

Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής πρόσθεσε: «Όπου γίνονται εκλογές ή δημοψηφίσματα ο λαός πρέπει να κάνει χρήση τού δημοκρατικού δικαιώματός του, συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία. Όπως είδαμε και στη Μεγάλη Βρετανία, κάθε ψήφος έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για το μέλλον της χώρας, κυρίως της νέας γενιάς και των ανθρώπων μεσαίας ηλικίας που έχουν συμφέρον από την καλή εξέλιξη της χώρας. Αυτοί θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους εν ελευθερία, πρόκειται για ένα σημαντικό δείγμα ώριμης δημοκρατίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ