ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Η Κίνα θέλει να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές

Τραμπ: Η Κίνα θέλει να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές
REUTERS/Damir Sagolj/File Photo

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα «επιχειρεί να επηρεάσει τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές μέσω εμπορικών κυρώσεων», αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε νωρίτερα «αντίποινα» στους νέους δασμούς που επέβαλε τη Δευτέρα η Ουάσινγκτον σε κινεζικά προϊόντα, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Κίνα δηλώνει ανοιχτά ότι προσπαθεί ενεργά να επηρεάσει και να αλλάξει τις εκλογές μας, εξαπολύοντας επίθεση στους καλλιεργητές μας, τους κτηνοτρόφους και τους βιομηχανικούς εργάτες επειδή είναι πιστοί σε μένα» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος υλοποίησε την απειλή του και επέβαλε επιπρόσθετους δασμούς ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε ένα διάταγμα εγκρίνοντας την επιβολή κυρώσεων σε βάρος αλλοδαπών που προσπαθούν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν το τελευταίο διάστημα ότι έχουν παρατηρηθεί απόπειρες παρέμβασης εκ μέρους όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και της Κίνας και άλλων χωρών.

«Η Κίνα επωφελήθηκε από τις ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα επί πολλά χρόνια. Ξέρουν επίσης ότι εγώ είμαι εκείνος που γνωρίζω πώς να το σταματήσω», συνέχισε ο Τραμπ σε μια δεύτερη ανάρτησή του. «Θα υπάρξουν μεγάλα και γρήγορα οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Κίνας αν στοχοποιηθούν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και/ή οι βιομηχανικοί εργάτες μας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως οι νέοι δασμοί, ύψους 10%, θα τεθούν σε εφαρμογή στις 24 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του έτους. Την 1η Ιανουαρίου οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ