ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Αύξηση της ποινής φυλάκισης για όσους έβαλαν βελόνες σε φρούτα

Αυστραλία: Αύξηση της ποινής φυλάκισης για όσους έβαλαν βελόνες σε φρούτα
AAP/Queensland Police/Handout via REUTERS

Μετά τα κρούσματα με τις βελόνες που βρέθηκαν σε φράουλες και μπανάνες στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Scott Morrison ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να αυξήσει σε 15 χρόνια το μέγιστο της ποινής φυλάκισης που προβλέπεται για όσους καταδικάζονται για παραβίαση τροφίμων.

Η αστυνομία ερευνά περισσότερες από 100 αναφορές σε όλη τη χώρα για περιστατικά με βελόνες που βρέθηκαν σε φρούτα. Οι βελόνες αρχικά βρέθηκαν σε φράουλες που παράγονται από έναν προμηθευτή στο Κουίνσλαντ και στη συνέχεια εμφανίστηκαν σε όλη τη χώρα.

Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει υποστεί κάποιο σοβαρό τραυματισμό, ενώ ανώτερος υπουργός της χώρας δήλωσε ότι πολλές περιπτώσεις θα αποδειχθούν φάρσες, μεταδίδει το Reuters.

Το φαινόμενο έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στην Αυστραλία και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σοβαρότερα διατροφικά σκάνδαλα στη χώρα προκαλώντας το πάγωμα των εξαγωγών στη Νέα Ζηλανδία και υποχρεώνοντας τουλάχιστον μια φυτεία φράουλας να πετάξει τα φρούτα της στο απόγειο της σεζόν. Μια άλλη φυτεία εγκατέστησε ανιχνευτές μετάλλων, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν είναι αστείο, θέτουν σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης των σκληρά εργαζόμενων Αυστραλών», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να αυξήσει από τα δέκα στα 15 χρόνια το μέγιστο της ποινής φυλάκισης που προβλέπεται για όσους καταδικάζονται για παραβίαση τροφίμων.

Ο αγροτικός τομέας υπέστη μεγάλο πλήγμα μετά τα κρούσματα με τις βελόνες και η βιομηχανία της φράουλας άρχισε να στενάζει. Ο τραπεζικός κλάδος της Αυστραλίας δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να προσφέρει οικονομική βοήθεια στους πληγέντες αγρότες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ