ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Fake news και παραπλανητικές αναρτήσεις στη «μάχη» του δημοψηφίσματος

πΓΔΜ: Fake news και παραπλανητικές αναρτήσεις στη «μάχη» του δημοψηφίσματος
REUTERS/Ognen Teofilovski

«Προσοχή! Η Google θα αφαιρέσει τα “Μακεδονικά” από τις αναγνωρισμένες γλώσσες», «κάψτε τα ψηφοδέλτιά σας», «μποϊκοτάρετε το δημοψήφισμα»: Αντιμέτωποι με έναν… κυκεώνα ψευδών  ειδήσεων αλλά και καταιγισμό διαδικτυακών μηνυμάτων που τους προτρέπουν να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι πολίτες της πΓΔΜ.

Σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου είναι πιο εύκολη από ποτέ και τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη διασπορά fake news αλλά και… πανικού, οι χρήστες της γειτονικής χώρας καλούνται να ξεδιαλύνουν τις χιλιάδες αναρτήσεις για το δημοψήφισμα και να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό.

Διαδικτυακές ομάδες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους σε κοινωνικά δίκτυα, κυκλοφορούν σειρά ψευδών ειδήσεων και διαδικτυακών αναρτήσεων, με στόχο να μειώσουν την προσέλευση στις κάλπες και να προκαλέσουν την οργή των πολιτών.

«Ένας καλά οργανωμένος πόλεμος»

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα; Την άνοιξη, χούλιγκαν συγκρούστηκαν βίαια με αστυνομικούς έξω από το κοινοβούλιο των Σκοπίων -ένα επεισόδιο που καπηλεύτηκαν ορισμένες από αυτές τις διαδικτυακές ομάδες για να «υφάνουν» ψευδείς ιστορίες.

«Υπάρχει μια διάσημη τραγουδίστρια των Βαλκανίων. Πήραν μια φωτογραφία της που ήταν χτυπημένη και μελανιασμένη μετά από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και προσπάθησαν να πείσουν τον κόσμο ότι την ξυλοκόπησαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης» είπε ο Marko Troshanovski, εργαζόμενος του ερευνητικού κέντρου Societas Civilis για την προώθηση της δημοκρατίας.

fake 1909821 1280


Πηγή: Pixabay

«Αποκαλύφθηκε η παραπληροφόρηση αλλά το κακό είχε ήδη γίνει» είπε ο ίδιος.

Υπογράμμισε δε, ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων για το δημοψήφισμα μπορεί να χαρακτηριστεί ένας «καλά οργανωμένος πόλεμος», ο οποίος μάλιστα εντείνεται κάθε μέρα.

«Ο αριθμός των προφίλ, των οποίων στόχος είναι η παραπληροφόρηση και ο εκφοβισμός των πολιτών για να αποτραπεί η προσέλευση στις κάλπες έχει αρχίσει να αυξάνεται. Η προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών γίνεται πιο έντονη» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Προ ημερών, η αμερικανική εφημερίδα New York Times έγραφε ότι δυτικοί αξιωματούχοι λένε πως κάθε μέρα εμφανίζονται 40 νέες ιστοσελίδες στο Facebook, που προτρέπουν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.

Αυτές οι ιστοσελίδες δεν δημιουργούνται στην πΓΔΜ αλλά σε χώρες του εξωτερικού.

Τον Ιανουάριο του 2017, το αμερικανικό κογκρέσο ενέκρινε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να καταπολεμηθούν «ρωσικές καμπάνιες παραπληροφόρησης», όπως γράφει χαρακτηριστικά η ίδια εφημερίδα. Μάλιστα, πιθανώς λόγω των διαφαινόμενων εξελίξεων στην περιοχή, το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στην πΓΔΜ. «Τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν στην πΓΔΜ παρά μόνο έναν χρόνο αργότερα και ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί» είπε δυτικός αξιωματούχος, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα.

Τόσο Αμερικανοί όσο και Νατοϊκοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει ρωσικός «δάκτυλος» στον διαδικτυακό αυτό πόλεμο παραπληροφόρησης. «Βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει, να διασπείρει ψευδείς πληροφορίες» δήλωσε προσφάτως σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

jens stoltenberg


Πηγή: REUTERS/Simon Dawson

«Η Ρωσία, όμως, δεν φαίνεται να κερδίζει (σ.σ. τη μάχη αυτή)» τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει πληροφορίες για ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη των Σκοπίων και δεν αντιτίθεται στην ενσωμάτωσή μας στην ΕΕ, αν και είναι αντίθετη στη ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ανοιχτά. Εμείς προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι για μας δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την πλήρη ένταξή μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Επιχείρηση στήριξης από Αμερικανούς και Ευρωπαίους ηγέτες

Τόσο Αμερικανοί όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προχωρήσει σε σειρά δηλώσεων υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα και την υιοθέτηση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία».

Ανάμεσα σε αυτούς ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, που υπογράμμισαν ότι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «κρέμεται» η είσοδος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ