ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκουτέρες χαιρετίζει το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα

Ο Γκουτέρες χαιρετίζει το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα
REUTERS/Mike Segar

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την Τετάρτη (19/9) το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα για χειροπιαστή δράση», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Μετά τις συνομιλίες στην Πιονγκγιάνγκ ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να «βοηθήσει τα μέρη περαιτέρω με όποιον τρόπο θεωρήσουν κατάλληλο», συμπλήρωσε ο Ντουζαρίτς.

Νότια και Βόρεια Κορέα έκαναν ένα καθοριστικό βήμα προς την ειρήνη, υπογράφοντας συμφωνία για την πλήρη αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ορίζει πως η Βόρεια Κορέα υπόσχεται οριστικό κλείσιμο του πεδίου πυρηνικών δοκιμών της, υπό την επίβλεψη ειδημόνων, τόνισε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

Η Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον ίδιο, υποσχέθηκε να κλείσει και το πυρηνικό πεδίο το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή υλικών για τα πυρηνικά όπλα, με προϋπόθεση οι ΗΠΑ να λάβουν κάποιες δεσμεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ