ΚΟΣΜΟΣ

«Το σχέδιο Τσέκερς η μόνη αξιόπιση λύση», λέει η Μέι - «Δεν θα λειτουργήσει» απαντούν οι Ευρωπαίοι

«Το σχέδιο Τσέκερς η μόνη αξιόπιση λύση», λέει η Μέι - «Δεν θα λειτουργήσει» απαντούν οι Ευρωπαίοι
REUTERS/Leonhard Foeger

«Δεν θα λειτουργήσει» το σχέδιο της Τερέζα Μέι για το Brexit διεμήνυσαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στην πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει τις μελλοντικές σχέσεις της Γηραιάς Αλβιώνας με την Ευρώπη. 

«Όλοι μοιράζονται την άποψη πως ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία στο σχέδιο Τσέκερς, το προτεινόμενο στοιχείο για οικονομική συνεργασία δεν θα λειτουργήσει, αν μη τι άλλο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος υπονόμευσης της ενιαίας αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η σύνοδος της 18ης Οκτωβρίου θα είναι η «στιγμή της αλήθειας» για το Brexit, σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν εάν θα πρέπει να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής τον Νοέμβριο για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία για το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουσκ: Η Σύνοδος του Οκτωβρίου η «στιγμή της αλήθειας» για το Brexit

Απαντώντας στα σχόλια του Ντόναλντ Τουσκ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι επέμεινε πως η συμφωνία που προτείνει «παραμένει η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη λύση».

«Κατανοώ τις αναφορές που έγιναν για την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Για να είμαστε ακριβείς, το παρακολουθούμε. Αναγνωρίζουμε την επιθυμία της Ε.Ε να προστατεύσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και γι’αυτό προωθούμε μία πρόταση που κάνει ακριβώς αυτό», τόνισε η Μέι, δηλώνοντας πως θα κάτσει και θα ακούσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ηγετών.

«Πιστεύω πως μπορούμε να επιτύχουμε μία συμφωνία που είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επέμεινε.

2018 09 20T122033Z 884922111 RC151E45ED50 RTRMADP 3 EU SUMMIT

«Don't worry, be happy», αστειεύτηκε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, εξηγώντας πάντως πως οι Ευρωπαίοι έχουν έτοιμο πλήρες σχέδιο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία προ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε, τον επόμενο Μάρτιο - REUTERS/Leonhard Foeger

Τι λένε οι Ευρωπαίοι

Ωστόσο, σε άλλο ένα πλήγμα στις φιλοδοξίες της Μέι για το σχέδιο Τσέκερς, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στους δημοσιογράφους πως το «Brexit είναι ένα πόνημα που επιδίωξαν ‘ψεύτες’».

Μακρόν: Δεν είναι αποδεκτές οι προτάσεις του Λονδίνου για το Brexit

«Το Brexit προωθήθηκε από όσους προέβλεπαν εύκολες λύσεις. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ψεύτες. Παρέβλεψαν την επόμενη μέρα ώστε να μη χρειάζεται να τη διαχειριστούν», τόνισε ο ίδιος.

«Σήμερα, κατέστη σαφές ότι χρειάζεται ουσιαστική πρόοδος για το Brexit έως τον Οκτώβριο και ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία τον Νοέμβριο», δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της συνόδου.

«Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit». πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «μπορούμε να βρούμε πρακτικές λύσεις αλλά οι αρχές της ενιαίας αγοράς πρέπει να είναι σεβαστές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ