ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Αλλαγή… πλεύσης της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

πΓΔΜ: Αλλαγή… πλεύσης της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών
REUTERS/Ognen Teofilovski

Το κάλεσμα του επικεφαλής του σκοπιανού αντιπολιτευτικού κόμματος, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για ψήφο «κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμαγια την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, δείχνει μία κάποια αλλαγή στη στάση του κόμματος.

Ο Μίτσκοσκι, σε δηλώσεις του στο «TV 21», προασπίστηκε τη θέση που τηρεί το κόμμα του ως προς το δημοψήφισμα και ερωτώμενος γιατί δεν καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της συμφωνίας, απάντησε πως θα το έκανε αν το ερώτημα που ετίθετο στους πολίτες είχε να κάνει αποκλειστικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν υπήρξε σύνδεση της συμφωνίας με την ένταξη της πΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ – κάτι που ίδιος χαρακτήρισε χειραγώγηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Επανέλαβε τη στάση του κατά της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, σημειώνοντας πως η ψήφος «κατά συνείδηση» είναι πατριωτική στάση.

Ερωτώμενος για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στο Κοινοβούλιο, σημείωσε πως αν η πλειοψηφία των πολιτών ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, τότε θα «σεβαστεί την απόφαση αυτή». Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το κόμμα θα θεωρήσει επιτυχές το «ναι» υπό δύο όρους: η συμμετοχή να είναι άνω του 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, περίπου 10 βουλευτές του VMRO-DPMNE διευκρίνισαν, μέσω social media, πως έχουν ορκιστεί να τηρούν το σύνταγμα και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας. «Δεν έχουν ούτε την εντολή, ούτε την εξουσιοδότηση, αλλά ούτε και την προσωπική πρόθεση να ψηφίσουν αλλαγές στο σύνταγμα που θα έχουν ως στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της πατρίδας», σημείωναν στις πανομοιότυπες αναρτήσεις τους.

Οι αναρτήσεις σχολιάζονται ως αντίδραση στις πληροφορίες πως αρκετοί βουλευτές του κόμματος είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν την συνταγματική αναθεώρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ