Γάζα: Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινά πυρά σε νέα επεισόδια στα σύνορα με το Ισραήλ
Πηγή: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε την Παρασκευή (21/9) από σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών σε νέες συγκρούσεις στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Παλαιστίνιος, που διευκρίνισε πως ονομαζόταν Καρίμ Μοχάμεντ Καλάμπ και ήταν 25 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Πάνω από 300 άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν την Παρασκευή, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που κάλυψαν τη διαδήλωση, ξέσπασαν τα σφοδρότερα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «πάνω από 10.000 διαδηλωτές και ταραχοποιοί συγκεντρώθηκαν σε πολλές τοποθεσίες στον φράκτη ασφαλείας μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας».

«Οι ταραχοποιοί πέταξαν χειροβομβίδες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, ελαστικά στα οποία είχαν βάλει φωτιά και πέτρες εναντίον των στρατιωτών και του φράκτη ασφαλείας», συμπλήρωσε.

Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πολλές αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανέφερε.

Τουλάχιστον 185 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά και άλλα κατασταλτικά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη, την 30ή Μαρτίου, της κινητοποίησης που βαπτίστηκε «Πορεία της Επιστροφής». Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε την 20ή Ιουλίου στον τομέα.

Οι Παλαιστίνιοι που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις καταγγέλλουν τον αποκλεισμό που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στον θύλακα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και διατρανώνουν το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία ξεριζώθηκαν όταν εγκαθιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ και ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, το 1948.

Οι αρχές του Ισραήλ κατηγορούν το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ότι οργανώνει τις διαδηλώσεις για να τις χρησιμοποιεί ως προπέτασμα προκειμένου να εξαπολύει επιθέσεις.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο με τη Χαμάς από το 2008.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης