ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση Μακρόν ενόψει του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ

Παρέμβαση Μακρόν ενόψει του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ
REUTERS/Lisi Niesner

Μήνυμα στους πολίτες της πΓΔΜ, έστειλε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό, επισημαίνοντάς τους το πόσο σημαντική είναι η συμφωνία των Πρεσπών.

Η Συμφωνία με την Ελλάδα διασφαλίζει το μέλλον της χώρας σας, τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες της πΓΔΜ, σημειώνοντας πως πιστεύει στην σοφία τους. Χαρακτηρίζει μάλιστα τη συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Αυγούστου ως ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο βάζει τέλος σε μια διαμάχη 27 χρόνων.

«Είμαι ενήμερος για όλες τις διενέξεις, που λαμβάνουν χώρα και είναι μέρος του δημοκρατικού διαλόγου στη χώρα. Αλλά από εδώ που βρίσκομαι, επειδή πιστεύω στην ήπειρό μας, στην ισχύ της Ευρώπης, στην ισχύ της συλλογικής υπεροχής και της αμοιβαίας συνεργασίας θέλω να σας πω τι πιστεύω. Γνωρίζω ότι καμιά συμφωνία δεν είναι τέλεια... Ακούω όλες τις κριτικές που ασκήθηκαν», αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως «αυτή η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια και επετεύχθη χάρις στο θάρρος των δικών σας και των Ελλήνων ηγετών. Γι’ αυτό την υποστηρίζω. Απόλυτα! Ισχυρά. Πιστεύω ότι έχει κεντρική θέση στα σχέδια για το μέλλον της χώρας. Είναι, όμως, και η ουσία των φιλοδοξιών της νεολαίας σας και αυτών που μπορούμε να πετύχουμε μαζί τα επόμενα χρόνια».

Απευθυνόμενος στους πολίτες της ΠΓΔΜ είπε πως οι ίδιοι θα πρέπει τελικά να αποφασίσουν αν θα αλλάξει ή όχι το σύνταγμα της χώρας, με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας ώστε το όνομα της χώρας να είναι «Βόρεια Μακεδονία».

«Πρέπει να διαλέξετε και να αποφασίσετε εάν θα αλλάξετε το Σύνταγμα. Για να γίνετε «Βόρεια Μακεδονία», με βάση τη Συμφωνία. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή για εσάς, για ολόκληρη την περιοχή και για την Ευρώπη. Στηρίζομαι σε εσάς» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ