ΚΟΣΜΟΣ

Με στολή πιλότου στο Teknofest της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν

Με στολή πιλότου στο Teknofest της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν

Με στολή πιλότου κατέβηκε από το προεδρικό αεροσκάφος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την άφιξη του στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να παραστεί στις εκδηλώσεις της πρώτης έκθεση αεροδιαστημικής και τεχνολογίας στη χώρα, Teknofest.

Το προεδρικό αεροσκάφος συνόδευαν τρία μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην ομιλία του από την έκθεση, ο Τούρκος πρόεδρος είπε, σύμφωνα με τη Hurriyet, ότι η Τουρκία θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις της στα σύνορα και στο εξωτερικό, αν η αμυντική της βιομηχανία δεν είχε φτάσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, η οποία καλύπτει το 65% των αναγκών της χώρας.

Επίσης, κάλεσε τους Τούρκους επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το φαινόμενο του brain drain (σσ. της μαζικής μετανάστευσης εξειδικευμένων επαγγελματιών στο εξωτερικό).

«Ξεκινήσαμε μια εκστρατεία προκειμένου να φέρουμε τους επιστήμονές μας πίσω στην πατρίδα. Απευθύνομαι στους επιστήμονές μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη να συμμετάσχουν στο επιστημονικό και τεχνολογικό κίνημα» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Οι φοιτητές που στέλνουμε να σπουδάσουν μηχανική στη Δύση επιστρέφουν στο μεγαλύτερο ποσοστό… με το μυαλό τους παραπλανημένο» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος, υποσχόμενος την εκπόνηση νέων σχεδίων με τη στήριξη του κράτους, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Το Teknofest, το οποίο ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αεροπορικές εκθέσεις, διαγωνισμούς τεχνολογίας, σεμινάρια τεχνολογίας αιχμής και μια διεθνή σύνοδο κορυφής για την επιχειρηματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ