ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Σκότωσαν έξι καρχαρίες μετά από επιθέσεις στο Κουίνσλαντ

Αυστραλία: Σκότωσαν έξι καρχαρίες μετά από επιθέσεις στο Κουίνσλαντ
Pixabay

Στη θανάτωση έξι καρχαριών προχώρησαν οι αρχές στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στα νησιά Whitsunday, εκεί όπου δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από επιθέσεις καρχαριών την περασμένη εβδομάδα.

Τα θύματα είναι μια 46χρονη γυναίκα και ένα 12χρονο κορίτσι, ενώ οι επιθέσεις έγιναν σε δύο διαδοχικές ημέρες στο διάσημο τουριστικό θέρετρο Cid Harbour με τις μαγευτικές παραλίες στα βόρεια των ακτών του Queensland.

Το Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας του Queensland δήλωσε τη Δευτέρα ότι έξι καρχαρίες - συμπεριλαμβανομένου κι ενός καρχαρία τίγρη 3,7 μέτρων - πιάστηκαν από την στιγμή που τοποθετήθηκαν προσωρινά προστατευτικά δίχτυα περίφραξης την Παρασκευή.

Τα δίχτυα αυτά είναι ένα σύστημα σημαδούρων "σχεδιασμένο να απομακρύνει μεγαλύτερους, επικίνδυνους καρχαρίες από μια περιοχή", δήλωσε εκπρόσωπος των Αρχών και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στους καρχαρίες έγινε ευθανασία.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα νερά δεν είναι ασφαλή για κολύμπι, ενώ ένα σκάφος πραγματοποιεί περιπολίες και προειδοποιεί τους λουόμενους.

Οι ενέργειες των Αρχών επικρίθηκαν έντονα από τον Οργανισμό Humane Society Australia που έγραψε στο twitter ότι κατανοεί την ανάγκη για την προστασία των λουομένων, αλλά ότι η θανάτωση των καρχαριών δεν αποτελεί λύση.

«Η εναέρια επιτήρηση, τα βελτιωμένα συστήματα συναγερμού και η εκπαίδευση είναι αποτελεσματικότερα μέτρα για τη μείωση της συχνότητας των αλληλεπιδράσεων καρχαρία-ανθρώπου», σημειώνουν.

Εκτός από τις δύο πρόσφατες επιθέσεις, συνολικά έχουν καταγραφεί 33 περιπτώσεις επιθέσεων καρχαρία στην Αυστραλία το 2018, με δύο να καταλήγουν σε θάνατο.

Australian authorities kill 6 sharks after Whitsunday attacks, By Susannah Cullinane

ΔΗΜΟΦΙΛΗ