ΚΟΣΜΟΣ

Tραμπ: Μπορεί να μην φίλος μου πλέον o Σι Τζινπίνγκ

Tραμπ: Μπορεί να μην φίλος μου πλέον o Σι Τζινπίνγκ
REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ «ίσως να μην είναι πλέον φίλος» του μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε νωρίτερα χθες ο Αμερικανός πρόεδρος ότι το Πεκίνο αναμειγνύεται στην αμερικανική πολιτική σκηνή με στόχο να εμποδίσει την νίκη του στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

«Μπορεί να μην είναι φίλος μου πλέον, αλλά πιστεύω ότι με σέβεται», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναφερόμενος στον Σι.

Νωρίτερα χθες, ο Τραμπ κατήγγειλε ότι η Κίνα προσπαθεί να αναμιχθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου 2018 κατά της κυβέρνησής του.

«Δεν θέλουν να κερδίσω ή να κερδίσουμε (σ.σ. το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), γιατί είμαι ο πρώτος πρόεδρος που προκαλεί την Κίνα στο θέμα του εμπορίου και εμείς κερδίζουμε στο εμπόριο σε κάθε επίπεδο. Δεν θέλουμε αυτοί να ανακατευτούν στις επερχόμενες εκλογές μας».

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι «έχει αποδεικτικά στοιχεία» τα οποία θα «δώσει στη δημοσιότητα».

Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε σε δημοσιογράφους, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και η κινεζική κυβέρνηση διεξάγουν ποικίλες δραστηριότητες κακόβουλης επιρροής και ανάμιξης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να δηλώνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι: «Η Κίνα σεβάστηκε πάντα την αρχή της μη-ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας».

«Απορρίπτουμε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της Κίνας και ζητούμε από τις άλλες χώρες να σεβαστούν το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να μην αναμιγνύονται στις δικές μας εσωτερικές υποθέσεις», επέμεινε ο Γουάνγκ Γι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ