ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: «Άγνοια» από το Κρεμλίνο για την αποκάλυψη της ταυτότητας υπόπτου

Υπόθεση Σκριπάλ: «Άγνοια» από το Κρεμλίνο για την αποκάλυψη της ταυτότητας υπόπτου
Metroplitan Police handout via REUTERS

Το Κρεμλίνο, με αφορμή βρετανικά δημοσιεύματα, τα οποία ισχυρίζονται ότι ο Ρουσλάν Μπορσίροφ, ένας εκ των δύο εμπλεκομένων στην απόπειρα δολοφονίας κατά των Σκριπάλ, είναι πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού GRU και πως το πραγματικό του όνομα είναι Ανατόλι Τσεπιγκά, δηλώνει άγνοια για το όνομα αυτό.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν το Κρεμλίνο επιμένει ότι ο Ρουσλάν Μποσίροφ είναι ένας πολίτης, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Δεν έχουμε κάποια άλλα στοιχεία».

«Αυτό, απ' ότι αντιλαμβάνομαι, είναι μια άτυπη έρευνα και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ανταποκρίνεται, ή αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Πεσκόφ, και προσέθεσε: «Προς το παρόν ξεκινάμε από τα στοιχεία τα οποία έδωσαν οι δύο αυτοί πολίτες (Πετρόφ και Μποσίροφ).

Ο Πεσκόφ υποσχέθηκε ότι οι πληροφορίες των ΜΜΕ που λένε ότι ο Ρουσλάν Μποσίροφ υπηρετούσε στην υπηρεσία πληροφοριών του στρατού GRU θα ελεγχθούν. «Αναμφίβολα θα ελέγξουμε τις πληροφορίες που αφορούν αυτόν τον στρατιωτικό, θα ελέγξουμε και τους καταλόγους όσων έχουν βραβευθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, επικαλούμενη τα στοιχεία της έρευνας που έκανε η ερευνητική ομάδα Bellingcat, είχε γράψει ότι το όνομα Ρουσλάν Μποσίροφ είναι ψευδώνυμο του 39χρονου συνταγματάρχη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού Ανατόλι Τσεπιγκά, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ