ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Οι δυτικές δημοκρατίες κινδυνεύουν από τα fake news

Ομπάμα: Οι δυτικές δημοκρατίες κινδυνεύουν από τα fake news
Reuters

Ανήσυχος για τις δυτικές δημοκρατίες που υποφέρουν από τα «fake news» και την άνοδο των εθνικισμών, ο Μπαράκ Ομπάμα σκιαγράφησε έναν σκοτεινό πίνακα της αμερικανικής πολιτικής ζωής στη διάρκεια επίσκεψής του σήμερα στη Δανία.

«Θα μιλήσω επειδή είμαι αρκετά ανήσυχος για τις διεθνείς και τις αμερικανικές τάσεις", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε προσκληθεί για να εκφωνήσει ομιλία στο Κόλντινγκ (κεντρική Δανία) ενώπιον επικεφαλής επιχειρήσεων και φοιτητών.

«Όταν αρχίζει κανείς να βλέπει πως η πολιτική μας δεν βασίζεται πια στα γεγονότα, όταν αρχίζει να βλέπει μια συζήτηση που βασίζεται μόνο σε ρατσιστικές και εθνικιστικές θέσεις, όταν αρχίζει να βλέπει την απόρριψη της επιστήμης, της εμπειρογνωμοσύνης και της λογικής στην πολιτική (...) αυτό δείχνει πως δεν έχουμε πια μια πολιτική που να συνεχίζει τις καλύτερες παραδόσεις μας», τόνισε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό.

Σχετικά διακριτικός αφότου αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2017, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε επιμελώς να κατονομάσει τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Στις ΗΠΑ, έχουμε ίσως περισσότερες δονήσεις και αλλαγή απ' ό,τι περιμέναμε», είπε προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την έλλειψη στράτευσης των πολιτών στη δημόσια ζωή, ο Ομπάμα υπογράμμισε τη σημασία που έχει «στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και σε άλλες χώρες να αγωνιζόμαστε (...) για τα ιδεώδη του Συντάγματός μας».

Και μολονότι παρουσίασε μια σκοτεινή εικόνα για την αμερικανική πολιτική κατάσταση, κάλεσε τους Ευρωπαίους να κινητοποιηθούν.

«Όταν ένας πληθυσμός είναι αδρανής και κακά ενημερωμένος και δεν προσέχει, εκεί βρίσκεται ο πιο μεγάλος κίνδυνος», υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Υπάρχει αληθινή επείγουσα ανάγκη όταν βλέπουμε τι συμβαίνει στην Πολωνία για παράδειγμα ή στην Ουγγαρία (...) υπάρχει μια διολίσθηση οι επιπτώσεις της οποίας ισχύουν για όλη την Ευρώπη», προειδοποίησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ