ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι αυτόν»: Οι γυναίκες της Βραζιλίας ενάντια στον υποψήφιο πρόεδρο Μπολσονάρο

«Όχι αυτόν»: Οι γυναίκες της Βραζιλίας ενάντια στον υποψήφιο πρόεδρο Μπολσονάρο
REUTERS / STRINGER / SAO PAULO

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες της Βραζιλίας κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους των μεγαλουπόλεων, από την Μπραζίλια μέχρι το Μανάους και το Σάο Παόλο, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε ένα πρόσωπο που για εκείνες αντιπροσωπεύει το χειρότερο παράδειγμα μισογυνισμού και διχαστικού λόγου: Το δεξιό υποψήφιο για την προεδρία της χώρας, τον γερουσιαστή Χαΐρ Μπολσονάρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η υποψηφιότητα του Μπολσονάρο έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στη χώρα.

Το σύνθημα των σημερινών κινητοποιήσεων αποκρυσταλλώθηκε στο hashtag #EleNao (στα ελληνικά #ΌχιΑυτόν), με τις διαδηλώτριες να καταγγέλλουν τον δεξιό γερουσιαστή για ομοφοβία και για επικρότηση των κρουσμάτων βιασμού κατά των γυναικών.

Η στάση του γυναικείου πληθυσμού στη Βραζιλία, μια χώρα με ακραίες κοινωνικές αντιθέσεις και με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, θα μπορούσε να αποδειχθεί «δίκοπο μαχαίρι» για τον Μπολσονάρο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Ibope, το 18% των γυναικών σκοπεύει να ψηφίσει το δεξιό υποψήφιο στην εκλογική μάχη της 7ης Οκτωβρίου, έναντι 36% που αντιστοιχεί στους άνδρες.

Ο Μπολσονάρο, πρώην λοχαγός του βραζιλιάνικου στρατού, αν και μοιάζει να έχει καταστεί ο αγαπημένος των αγορών, μιας και εναγκαλίστηκε ακραιφνώς τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς για χάρη της προεκλογικής του καμπάνιας, φαίνεται πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Ο μεγαλύτερός του αντίπαλος, ο αριστεριστής Φερνάντο Χαντάντ, πρώην δήμαρχος του Σάο Πάολο ο οποίος κατεβαίνει ως επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, φαίνεται έτοιμος να τον οδηγήσει σε ένα δεύτερο εκλογικό γύρο, σε ό,τι αφορά την κούρσα για την προεδρία της Βραζιλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ