ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Συμφωνία με την αντιπολίτευση ή πρόωρες εκλογές

Ζάεφ: Συμφωνία με την αντιπολίτευση ή πρόωρες εκλογές
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/NAKE BATEV

Εντός των επόμενων ημερών θα καταστεί σαφές εάν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση και την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται από το νόμο, προκειμένου να εγκρίνει το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών με τη Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ

Όπως τόνισε μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα, σήμερα οι στιγμές επιτάσσουν την προσπάθεια ανάλυσης του αποτελέσματος και τη χάραξη σχεδίων για το μέλλον.

Οι συνομιλίες με την Αντιπολίτευση θα ξεκινήσουν αύριο, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε πανεπιστήμιο στα Σκόπια για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

Υπάρχει η λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η οποία όμως αντιμετωπίζεται ως «έσχατη λύση», εάν κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

«Υπάρχει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τι θα ακολουθήσει, αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Οι εξελίξεις δεν μπορούν να παγώσουν, τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν όλες οι προσπάθειες για συμφωνία αποτύχουν τότε οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν πολύ σύντομα. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου, σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε ήδη ο Ζόραν Ζάεφ χθες το βράδυ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA. Ως προς αυτό το σενάριο υπενθύμισε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες προθεσμίες, όπως για παράδειγμα οι Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ».

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα από τη στιγμή που κανείς δεν έχει προτείνει κάποια εναλλακτική λύση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πέρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, τόνισε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ. .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ