ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο εδώλιο λευκός πρώην αστυνομικός που πυροβόλησε 16 φορές μαύρο έφηβο

ΗΠΑ: Στο εδώλιο λευκός πρώην αστυνομικός που πυροβόλησε 16 φορές μαύρο έφηβο
Antonio Perez/Pool via Reuters

Ένας λευκός πρώην αστυνομικός από το Σικάγο, ο οποίος δικάζεται για τον φόνο ενός μαύρου εφήβου το 2014, υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου την Τρίτη ότι άνοιξε πυρ εναντίον του νεαρού διότι το θύμα τον πλησίαζε με ένα μαχαίρι στο χέρι.

Ο Τζέισον Βαν Ντάικ, 40 ετών, δικάζεται για τον φόνο και χωρίς λόγο του Λακουάν ΜακΝτόναλντ, 17 ετών.

Προσήχθη στις αρχές Σεπτεμβρίου ενώπιον δικαστηρίου στο Σικάγο, την τρίτη πολυπληθέστερη πόλη των ΗΠΑ, όπου ο φόνος είχε πυροδοτήσει την οργή της κοινότητας των Αφροαμερικανών και πολύμηνες διαδηλώσεις.
Παίρνοντας τον λόγο για πρώτη φορά μετά την έναρξη της δίκης, ο πρώην αστυνομικός διαβεβαίωσε ότι άνοιξε πυρ διότι ο έφηβος, που ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, του φαινόταν απειλητικός.

«Του φώναξα να πετάξει κάτω το μαχαίρι», δήλωσε, σκουπίζοντας τα δάκρυά του. «Πλησίασε στα τρία-τέσσερα μέτρα από μένα», συνέχισε. «Τα μάτια μου ήταν καρφωμένα στο μαχαίρι και πυροβόλησα. Ήθελα μόνο να αφήσει κάτω αυτό το μαχαίρι».

Το βίντεο που κατέγραψε το συμβάν, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε από περιπολικό της αστυνομίας του Σικάγου, δείχνει πάντως τον Τζέισον Βαν Ντάικ να πυροβολεί 16 φορές κατά του νεαρού, που απείχε αρκετά μέτρα από τον αστυνομικό, και να συνεχίζει να ρίχνει, να αδειάζει τον γεμιστήρα του, ακόμη κι αφού ο νεαρός είχε πλέον καταρρεύσει.

Η πολύ καθυστερημένη δημοσιοποίηση, το 2015, του βίντεο από την κάμερα του περιπολικού προκάλεσε σοκ σε όλη τη χώρα, οδήγησε στην αποπομπή του επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της μεγαλούπολης και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Τζέισον Βαν Ντάικ.

Μια ομοσπονδιακή έρευνα αποκάλυψε κατόπιν ότι οι καταχρήσεις της αστυνομίας ήταν συχνές στο Σικάγο, μια μητρόπολη όπου η εγκληματικότητα αποτελεί γάγγραινα.

Ο θάνατος του εφήβου εγγράφηκε στο πλαίσιο μιας σειράς παρόμοιων μοιραίων σφαλμάτων της αμερικανικής αστυνομίας τα τελευταία χρόνια — με θύματα κατά συντριπτική πλειονότητα Αφροαμερικανούς — που γέννησε το κίνημα Black Lives Matter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ