ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Χημείας: Τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν για την παραγωγή ενζύμων για νέες χημικές ουσίες

Νόμπελ Χημείας: Τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν για την παραγωγή ενζύμων για νέες χημικές ουσίες
Jonas Ekstromer/TT News Agency/via REUTERS

Τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Χημείας για τις έρευνές τους με τη χρήση της κατευθυνόμενης εξέλιξης για την παραγωγή ενζύμων για νέες χημικές και φαρμακευτικές ουσίες, ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών που απονέμει το βραβείο.

Ο Βρετανός Γκρεγκ Ουίντερ και οι Αμερικανοί Φράνσις Άρνολντ και Τζορτζ Σμιθ τιμώνται με το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

«Οι φετινοί Νομπελίστες Χημείας εμπνεύσθηκαν από τη δύναμη της εξέλιξης και χρησιμοποίησαν τις ίδιες αρχές --γενετική αλλαγή και επιλογή-- για να αναπτύξουν πρωτεΐνες που λύνουν χημικά προβλήματα της ανθρωπότητας».

Το μισό βραβείο ανήκει στην Άρνολντ, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Η χρήση ενζύμων, που αναπτύχθηκε από την επιστήμονα, περιλαμβάνει την πιο φιλική προς το περιβάλλον παρασκευή χημικών ουσιών, όπως φαρμάκων, και την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για πιο πράσινες μεταφορές.

Ο Σμιθ ανέπτυξε μια μέθοδο που χρησιμοποιεί έναν ιό που προσβάλλει βακτήρια για να παραγάγει νέες πρωτεΐνες, ενώ ο Ουίντερ χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο για την κατευθυνόμενη εξέλιξη αντισωμάτων, με στόχο την παραγωγή νέων φαρμάκων.

Η Άρνολντ είναι η πέμπτη γυναίκα που τιμάται με Νόμπελ Χημείας.

Τη Δευτέρα δύο ανοσολόγοι, ο Αμερικανός Τζέιμς Π. Αλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ