ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ειρήνης: Στους Ντένις Μακουέγκε και Νάντια Μουράντ το φετινό βραβείο

Νόμπελ Ειρήνης: Στους Ντένις Μακουέγκε και Νάντια Μουράντ το φετινό βραβείο
EPA

Ντένις Μακουέγκε και Νάντια Μουράντ είναι τα δύο πρόσωπα που μοιράζονται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης φέτος, όπως έκανε γνωστό η νορβηγική επιτροπή την Παρασκευή.

Ο γυναικολόγος Ντένις Μακουέγκε βραβεύεται για το έργο του, καθώς έχει περιθάλψει θύματα σεξουαλικής βίας στο Κονγκό, ενώ η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάντια Μουράντ είναι μια γυναίκα που κατάφερε να ξεφύγει από τα δίχτυα του Ισλαμικού Κράτους όπου κάποια στιγμή είχε πέσει ως «σκλάβα του σεξ».

«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα», ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευόμενους για να τους ενημερώσει.

«Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η νεαρή Γεζίντι από το Ιράκ είχε απαχθεί από το χωριό της στο βόρειο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014 και μεταφέρθηκε στη Μοσούλη, όπου κρατήθηκε αιχμάλωτη επί μήνες, ενώ έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τους τζιχαντιστές και πουλήθηκε ως σκλάβα.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 Μουράντ διορίστηκε πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και σήμερα αγωνίζεται για όλες τις γυναίκες που έχουν γίνει σεξουαλικές σκλάβες των τζιχαντιστών.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο, ενώ οι δύο νικητές θα λάβουν και χρηματικό έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ