Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν το δυτικό τμήμα της νήσου Σουλαουέσι στην Ινδονησία την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την ινδονησιακή υπηρεσία που διαχειρίζεται τα συνεργεία διάσωσης, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει τους 1.500.

«Υπολογίζουμε ότι περισσότερα από 1.000 σπίτια έχουν καταπλακωθεί από τη λάσπη, επομένως υπάρχουν ακόμη ίσως περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι που αγνοούνται (...) μολονότι υπάρχει πιθανότητα ορισμένοι να έχουν καταφέρει να βγουν» από τα ερείπια των σπιτιών τους στη συνοικία Μπαλαρόα, στην πόλη Παλού, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής, Γιουσούφ Λατίφ, στο AFP.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν και σήμερα τις έρευνες τους για να βρουν επιζώντες.

Η πόλη Παλού, στην οποία ζουν 350.000 άνθρωποι, στη δυτική ακτή του Σουλαουέσι καταστράφηκε από τον σεισμό των 7,5 βαθμών του οποίου ακολούθησε καταστροφικό τσουνάμι. Πολλά κτήρια και σπίτια σε αυτήν την περιοχή μετατράπηκαν σε σωρούς από ερείπια.

Έπειτα από μέρες αναμονής, η διεθνής βοήθεια άρχισε να φτάνει με πολύ αργούς ρυθμούς στη ζώνη αυτή στην οποία σχεδόν 200.000 άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Οι δίοδοι πρόσβασης και το αεροδρόμιο έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και καθυστερούν την παροχή της βοήθειας.

Οι επιζώντες λεηλάτησαν καταστήματα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Μετά την ανοχή που είχε δείξει αρχικά, η αστυνομία συλλαμβάνει πλέον αυτούς που λεηλατούν και προειδοποίησε ότι θα πυροβολεί όποιον συλλαμβάνεται να κλέβει.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων θα συνεχίζονταν μέχρι σήμερα, μολονότι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια μια εβδομάδα μετά την καταστροφή, είναι ελάχιστες.

Ο τελευταίος απολογισμός που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού του Παλού, Μουχαμάντ Τοχίρ, ανέρχεται σε 1.558 νεκρούς, ενώ έγινε η εκταφή εκατοντάδων σορών από ομαδικό τάφο για να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.

Οι διασώστες σήμερα έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους σε έξι περιοχές, μεταξύ των οποίων μια παραλία και η συνοικία Μπαλαρόα, η οποία ισοπεδώθηκε σε μια στιγμή από τον ισχυρό σεισμό.

Στο ξενοδοχείο Mercure μπροστά στη θάλασσα της Παλού, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές, τα ινδονησιακά σωστικά συνεργεία και τα γαλλικά που έχουν σπεύσει σήμερα εκεί, δηλώνουν απογοητευμένα.

Χθες είχαν εντοπίσει έναν επιζώντα κάτω από τα ερείπια χάρη σε εκπαιδευμένους σκύλους και σκάνερ, αλλά σήμερα όταν ξανάρχισαν τις έρευνές τους, δεν έβλεπαν πλέον σημάδια ζωής.

Video: Ινδονησία: Εκατόμβες νεκρών και χάος μετά το σεισμό και το τσουνάμι

Χθες «υπήρχε μάλλον κάποιο θύμα, το οποίο όμως σήμερα έχει πεθάνει, είχαμε ενδείξεις για καρδιακό παλμό και αναπνοή (...) αυτό σημαίνει ότι υπήρχε κάποιος που ήταν ακινητοποιημένος και εγκλωβισμένος», όμως «σήμερα δεν έχουμε καμία ένδειξη», δήλωσε στο AFP ο πρόεδρος της γαλλικής ΜΚΟ, Πυροσβέστες Διεθνούς Επείγουσας Ανάγκης (Pompiers de l'urgence internationale).

Μολονότι τα τεχνολογικά αυτά μέσα με τα οποία εντοπίζονται οι επιζώντες κάτω από τα ερείπια δεν είναι αλάνθαστα, ο Φιλίπ Μπεσόν φαινόταν πολύ απογοητευμένος: «σίγουρα είμαστε απογοητευμένοι».

Την ίδια ώρα, μια εβδομάδα μετά τη φονική καταστροφή, πολλοί δρόμοι εξακολουθούσαν να είναι αποκλεισμένοι και ερείπια από τον σεισμό και το τσουνάμι να βρίσκονται παντού. Πολλοί κάτοικοι της Παλού επιλέγουν ακόμη να κοιμούνται στην ύπαιθρο φοβούμενοι έναν νέο ισχυρό σεισμό.

Ωστόσο υπάρχουν και σημάδια επιστροφής στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητας στην πόλη: παιδιά που παίζουν στους δρόμους, ραδιόφωνα στη διαπασών και φωτισμένα σπίτια, μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ορισμένες συνοικίες.

«Βελτιώνεται η κατάσταση», παρατηρεί ο Αζχαρί Σαμάντ, ένας ασφαλιστικός πράκτορας. Αλλά «θα πάρει χρόνια» για να ξεπεράσουν οι κάτοικοι την καταστροφή αυτή, σημειώνει ο 56χρονος.

Ο Σαμάντ όπως πολλοί κάτοικοι της Παλού ετοιμάζονται για τη σημερινή προσευχή της Παρασκευής, για την οποία αναμένεται να προσέλθουν πλήθη ανθρώπων στην πόλη αυτή, μια βδομάδα μετά τον σεισμό.

Αρχικά, η ινδονησιακή κυβέρνηση είχε αρνηθεί τη διεθνή βοήθεια, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός της μπορούσε να ανταποκριθεί στην κατάσταση. Ωστόσο όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής, ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο δέχθηκε τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως και την υποστήριξη ξένων κυβερνήσεων.

Είκοσι εννέα χώρες δεσμεύτηκαν για τη χορήγηση βοήθειας, σύμφωνα με την ινδονησιακή κυβέρνηση. Τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν βοήθεια ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο λόγω των επιμελητειακών δυσκολιών και τον αρχικό δισταγμό της Τζακάρτας, η βοήθεια αυτή δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής στους πληγέντες.

Το αεροδρόμιο της Παλού, το οποίο ήταν ανοιχτό μόνον στα στρατιωτικά αεροπλάνα τις ημέρες που ακολούθησαν του τσουνάμι, είναι πλέον ανοιχτό και στις εμπορικές πτήσεις αλλά σε περιορισμένο αριθμό τους. Προτεραιότητα έχει δοθεί στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης