ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η επιλογή των νικητών του Νόμπελ Ειρήνης εκφράζει το κίνημα #MeToo

Πώς η επιλογή των νικητών του Νόμπελ Ειρήνης εκφράζει το κίνημα #MeToo

Ο Κονγκολέζος χειρούργος Ντένις Μακουέγκε και η ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών της φυλής Γεζίντι Νάντια Μουράντ μοιράστηκαν το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Η επιλογή τους συμβαδίζει απόλυτα με το πνεύμα της εποχής, που χαρακτηρίζεται από κινητοποιήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και το παγκόσμιο κίνημα κατά των εγκλημάτων πολέμου.

Η ανακοίνωση των τιμώμενων με Νόμπελ προσώπων συνέπεσε με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα που το περιοδικό New York Times έφερε στη δημοσιότητα την υπόθεση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων από τον Χολυγουντιανό παραγωγό, Χάρβεϊ Γουάινστιν. Το κύμα αποκαλύψεων που ακολούθησε το δημοσίευμα αποτέλεσε την απαρχή του κινήματος #MeToo. Ακόμη, η ανακοίνωση έγινε ώρες μετά τη σύλληψη εκατοντάδων Αμερικανών που συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά του υποψηφίου για το Ανώτατο Δικαστήριο, Μπρετ Κάβανο, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση – ο ίδιος αρνείται τις καταγγελίες.

Όπως αναφέρει το CNNi, η σημασία της χρονικής συγκυρίας δεν μπορεί να παραβλεφθεί, καθώς το κίνημα #MeToo έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και «αγγίζει» και άτομα υπεράνω υποψίας.

Η Berit Reiss-Andersen, επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής των Νόμπελ, ερωτήθηκε την Παρασκευή εάν οι κριτές επηρεάστηκαν από το κίνημα. «Θεωρώ πως το #MeToo και τα εγκλήματα πολέμου δεν είναι το ίδιο πράγμα», απάντησε. «Το κοινό που έχουν είναι πως είναι σημαντικό να δεις τις γυναίκες που υποφέρουν, να δεις όσες έχουν κακοποιηθεί».

Ήταν πριν από μία δεκαετία ακριβώς, επίσης, από όταν τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν πως η σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια πολέμου πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

2018 10 05T100049Z 452068718 RC12F13325D0 RTRMADP 3 NOBEL PRIZE PEACE

Πηγή: REUTERS/Nerijus Adomaitis

Η Reiss-Andersen σημείωσε πως το φετινό Νόμπελ ήθελε να στείλει το μήνυμα πως «οι γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, χρησιμοποιούνται ως όπλα πολέμου και χρειάζονται προστασία. Και οι δράστες πρέπει να βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους και να διωχθούν για τις πράξεις τους».

Η επιλογή δύο ατόμων που ενεργούν για την προστασία των γυναικών θα αναδείξει περαιτέρω ένα ζήτημα που συνεχίζει να επηρεάζει αμέτρητες γυναίκες κάθε μέρα. Επιπροσθέτως, το ότι οι τιμώμενοι είναι ένας άντρας και μία γυναίκα είναι επίσης σημαντικό και βοηθά στον αγώνα για την ισότητα των δύο φύλων και δείχνει πως οι άντρες μπορούν προστατεύσουν γυναίκες θύματα και να τις βοηθήσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Ο Μακουέγκε αποκαλείται «ο άντρας που γιατρεύει τις γυναίκες». Έχει μετατρέψει το μαιευτήριο που έφτιαξε στο Κονγκό σε ειδική μονάδα όπου προσφέρεται βοήθεια – περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη – σε θύματα βιασμού.

Από το 1999, όταν εγκαινιάστηκε στο νοσοκομείο, έχουν λάβει ιατρική φροντίδα 40.000 θύματα βιασμού.

Η Μουράντ από την άλλη είναι θύμα σεξουαλικής βίας, που κατάφερε να επικοινωνήσει τα δεινά που πέρασε στα χέρια των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, και να σπάσει το ταμπού της ντροπής.

Έχει γίνει η φωνή για τις 3.000 γυναίκες και κορίτσια που απήχθηκαν και κακοποιήθηκαν όταν οι τζιχαντιστές λεηλάτησαν τα εδάφη των Γεζίντι πριν από τέσσερα χρόνια.

Η φωνή αυτή έχει φτάσει μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη και με το Νόμπελ Ειρήνης της δίνεται η δυνατότητα να ακουστεί έτι περαιτέρω.

Σύμφωνα με το CNNi, οι επιλογές των Μακουέγκε και Μουράντ αποτελεί μία νίκη για το ίδιο το βραβείο. Ορισμένοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι μερικοί άξιοι υποψήφιοι παραβλέφθηκαν, αλλά είναι σίγουρο πως το φετινό Νόμπελ Ειρήνης συμβαδίζει με μία ιστορική στιγμή και ίσως καταφέρει να κάνει το μέλλον καλύτερο για τις γυναίκες και όλο τον κόσμο.

With a nod to #MeToo, Nobel's 2018 choice captures moment in history, by Nina dos Santos, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ