ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αρμαγεδδών αν οι Βρυξέλλες εφαρμόσουν τη συνταγή Ελλάδας

Ιταλία: Αρμαγεδδών αν οι Βρυξέλλες εφαρμόσουν τη συνταγή Ελλάδας
EPA/GIUSEPPE LAMI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυβέρνηση της Ιταλίας απευθύνει μία δραματική προειδοποίηση προς την ευρωζώνη, τονίζοντας πως αν απορριφθεί ο προτεινόμενος προϋπολογισμός και ασκηθούν οικονομικές πιέσεις στη Ρώμη, θα επέλθει «Αρμαγεδδών».

Ο Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής οικονομικών της Λέγκα και πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού, προειδοποίησε πως αν εφαρμοστούν οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στην ελληνική κρίση, τότε θα επέλθει μία παγκόσμια οικονομική καταστροφή.

«Στην Ελλάδα, η Ε.Ε. κατάφερε με την δική της κακοδιαχείριση να μετατρέψει κάτι που ξεκίνησε ως μικρό πρόβλημα σε μία καταστροφή, αλλά αυτό είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών», είπε στην Daily Telegraph.

Ντι Μάιο: Δεν υπάρχει plan B

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο σχολιάζοντας την επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», σημείωσε από το Μιλάνο ο Ιταλός υπουργός και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».

«Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», ολοκλήρωσε ο Ντι Μάιο.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων έρχονται λίγες ώρες μετά το «χαστούκι» της Κομισιόν στην Ιταλία με την απόρριψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού που αποκάλυψε η La Repubblica, κάτι που πηγές της ιταλικής κυβέρνησης έσπευσαν να διαψεύσουν λέγοντας πως δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, την ώρα που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνιζε πως αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει πως χρειάζεται, τότε θα προτείνει αλλαγές.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σχολίασαν το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνθηκε βράδυ στον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σχετικά με το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού.

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο». Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

Γιούνκερ: Θα προτείνουμε αλλαγές αν χρειαστεί

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθαρίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο.

«Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύεται σήμερα.

«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Η επιστολή της Κομισιόν

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», γράφει η Κομισιόν.

Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές Αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Όπως αναφέρει η La Repubblica, η οποία και δημοσιοποίησε την επιστολή, «πρόκειται για σαφή έκκληση να αλλάξει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου,που είναι και η τελευταία χρήσιμη ημερομηνία για την κατάθεση της τελικής μορφής του στις Βρυξέλλες».

Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.

Την επιστολή υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

To προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης

«Ο κρατικός προϋπολογισμός που ετοιμάζεται να εγκρίνει η ιταλική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης και από θάρρος. Οι στόχοι του είναι η ευημερία των πολιτών και η ανάπτυξη, με φροντίδα -στην συνέχεια- για την μείωση του ελλείμματος», έγραψε την Πέμπτη, σε επιστολή του προς την Κομισιόν, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία διεξοδικά αναφερόμενος στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε.

Επανέλαβε, δε, ότι η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2019, στο 2,1% το 2020 και ότι θα περιοριστεί στο 1,8% το 2021. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, ο Τρία θεωρεί ότι το σύνολο των μέτρων θα αυξήσει το Αεπ της χώρας κατά 1,5% το 2019, 1,6% το 2020 και 1,4% το 2021.

«Τώρα ξεκινά η φάση διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα μπορέσει να διαπιστώσει τις βάσεις τις οποίες διαθέτει η στρατηγική ανάπτυξης που η κυβέρνηση έχει εντάξει στο προσχέδιο προϋπολογισμού», τόνισε ο Ιταλός, τεχνοκράτης υπουργός. Με ειδική αναφορά -όπως πρόσθεσε - στις επενδύσεις, στην στήριξη της απασχόλησης και στην κοινωνική συνοχή και με μέριμνα για την βιωσιμότητα του οικονομικού συστήματος.

Ο Τζοβάνι Τρία ευχήθηκε, τέλος, να αναπτυχθεί «εποικοδομητικός και ανοικτός διάλογος με την Κομισιόν» και υπενθύμισε ότι η ιταλική κυβέρνηση «είναι αισιόδοξη και συμπαγής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ