ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις από τη Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Αττική

Αντιδράσεις από τη Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Αττική
EUROKINISSI

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η υπόθεση της απευθείας ανάθεσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ως γνωστόν το τμήμα αυτό ανήκει στο συνολικό επενδυτικό σχέδιο που προωθεί η ΕΕ ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Η Κομισιόν έχει αντιδράσει έντονα καθώς έχει επιλεγεί ως φορέας υλοποίησης η κυπριακών συμφερόντων EuroAsia Interconnector.

Η Κομισιόν σε επιστολή της έχει κάνει απολύτως σαφές ότι εάν η ΡΑΕ δεν αποσύρει ή αναθεωρήσει την απόφαση ανάθεσης του έργου στην «Αριάδνη» του ΑΔΜΗΕ, η ένταξη της διασύνδεσης στα έργα PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παύσει να ισχύει.

Δηλαδή, πέραν της συζήτησης επί της πρότασης της Κομισιόν (την οποία δεν αποδέχεται ο ΑΔΜΗΕ, ενώ ΥΠΕΝ και ΡΑΕ έχουν στείλει αντιπροτάσεις), υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο που αφορά το κατά πόσον μπορεί να συνεχίσει να ισχύει η ανάθεση στην «Αριάδνη» όσο το έργο παραμένει PCI. Επί αυτού του δεύτερου επιπέδου έχει δημιουργηθεί πλέον μια βασική διελκυστίνδα, με την Κομισιόν να πιέζει και την Euroasia να κινείται νομικά για ανατροπή της απόφασης.

Ας σημειωθεί ότι στην αίτηση αναθεώρησης η εταιρεία Euroasia Interconnector υποστηρίζει επίσης ότι το να παρεμβαίνει η ΡΑΕ σε όρους εμπορικούς και τεχνικούς σε συμβάσεις μεταξύ αντισυμβαλλόμενων μερών είναι αντισυνταγματικό.

Το θέμα το σηκώνουν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, με έναν εξ αυτών, τον Κώστα Μαυρίδη, να καταθέτει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη με τον κοινοτικό κανονισμό την απευθείας ανάθεση της ΡΑΕ, αλλά και να κάνει λόγο για ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ