ΚΟΣΜΟΣ

Σχοινάς: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της δράσεις

Σχοινάς: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της δράσεις
EUROKINISSI/ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου παρέπεμψε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλές της 'Αγκυρας κατά της Κύπρου και ξένων εταιρειών για την έναρξη γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε τη δήλωση των ηγετών της ΕΕ το Μάρτιο του 2018, με την οποία η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της δράσεις και «να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να διερευνά και να εκμεταλλεύεται τις φυσικές πηγές της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο». Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι αυτή η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένει η ίδια και δεν θέλησε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα επίθεση για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να διεξαχθούν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή «χωρίς άδεια».

Στην ανακοίνωση, που ήρθε μετά από πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς εταιρείες για έναρξη γεωτρήσεων, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι το οικόπεδο 7 βρίσκεται στα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εκτελέσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε ύδατα ευθύνης μας δίχως άδεια» γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, που παράλληλα προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» ώστε να προστατεύσει τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της».

Το υπουργείο προαναγγέλλει δε, ότι σύντομα θα προβεί σε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η Άγκυρα κατηγορεί, μάλιστα, τους Ελληνοκύπριους ότι δεν σέβονται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων και ότι «δεν τους αντιλαμβάνονται ως ίσους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ