Απειλές από τον Τουρκοκύπριο «ΥΠΕΞ» για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ
Πηγή: REUTERS/Cyprus Public Information Office/Handout/File Photo

Νέες απειλές κατά της Κύπρου αλλά και των ξένων εταιρειών που θα συμμετάσχουν στις γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 7» της Κυπριακής ΑΟΖ, εξέφρασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του ψευδοκράτους και «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι.

 

Σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού αποκάλυψε ότι σύντομα η «τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Turkish Petroleum θα θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα ερευνών φυσικού αερίου στο νησί».

Ο Kudret Özersay, δήλωσε σχετικά με τον διαγωνισμό για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 7» της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ότι στερείται δικαίου και πως αποτελεί προσπάθεια σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. «Αυτό συνιστά παράνομη ενέργεια. Προσπαθούν να ληστέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Οζερσάι.

«Ως Δημοκρατία της Τουρκίας και τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να φέρει ξένες εταιρείες στο έβδομο οικόπεδο. Μαζί με την Turkish Petroleum θα διενεργήσουμε τις δικές μας έρευνες και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Αφού εσείς πέραν αυτού του οικοπέδου κάνετε γεωτρήσεις σε όλα τα άλλα που οι Τουρκοκύπριοι είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες, αδειοδοτείτε εταιρείες, αναζητείτε φυσικό αέριο, κι εμείς θα κάνουμε έρευνα, κι εμείς θα κάνουμε γεώτρηση. Η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (Turkish Petroleum) την οποία αδειοδοτήσαμε και η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα παραδώσουν σε κανένα τα δικαιώματά τους και θα ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες», επανέλαβε ο Οζερσάι εμφατικά.

Διαβάστε επίσης