ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

ΠΓΔΜ: Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση
Στιγμιότυπο δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ μετά μετά την ψηφοφορία για το δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ REUTERS/Ognen Teofilovski

Εβδομάδα-ορόσημο ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα στην ΠΓΔΜ, καθώς αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής της γείτονας χώρας, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στην αρχική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ημέρες μέχρι την πρώτη ψηφοφορία, ενώ για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία 2/3 της βουλής, δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει τέτοια πλειοψηφία και για να την εξασφαλίσει πρέπει να λάβει τη στήριξη ορισμένων βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα. Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα 2/3 των βουλευτών δεν υπερψηφίσουν την συνταγματική αλλαγή, τότε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε σήμερα όλους τους βουλευτές να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας, που είναι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όλοι οι βουλευτές έχουν την ιστορική ευθύνη ενώπιον των πολιτών να διασφαλίσουν την πορεία της Μακεδονίας προς την σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Αυτός είναι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που περνά μέσα από την μακεδονο-ελληνική συμφωνία», έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ, σε ανάρτησή του σε μέοο κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ