ΚΟΣΜΟΣ

«Φοβάμαι για τις ζωές των παιδιών μου»: Τι λέει η σύζυγος του πρώην επικεφαλής της Interpol

«Φοβάμαι για τις ζωές των παιδιών μου»: Τι λέει η σύζυγος του πρώην επικεφαλής της Interpol
Jeff Pachoud/Pool via Reuters

Μέσα στο φόβο ζει η σύζυγος του πρώην επικεφαλής της Interpol, που ανησυχεί τόσο για τη ζωή της όσο και για τις ζωές των δίδυμων αγοριών της μετά από τη σύλληψη του συζύγου της Μένγκ Χονγκγουέι από τις κινεζικές Αρχές.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNNi, η Γκρέις Μενγκ αποκάλυψε από τη Λυόν της Γαλλίας ότι μετά την εξαφάνιση του συζύγου της δέχτηκε τηλεφώνημα αγνώστου, ο οποίος της είπε πως «δύο ομάδες έρχονται» για να τη «βάλουν στο στόχαστρο».

Με δάκρυα στα μάτια, η Γκρέις Μενγκ είπε πως δεν έχει μιλήσει στα 7χρονα παιδιά της για την εξαφάνιση του πατέρα τους ενώ τα κρατά και μακριά από την τηλεόραση για να μην δουν κάποιο ρεπορτάζ.

«Μπορεί να διαισθάνονται ότι κάτι έχει συμβεί» δήλωσε η ίδια, και συμπλήρωσε:

«Όταν με βλέπουν να κλαίω τους λέω ότι είμαι κρυωμένη… Δεν θέλω να ραγίσω τις καρδούλες τους. Ξέρετε τι έχω εγώ μέσα στην καρδιά μου, ξέρετε τα συναισθήματά μου. Τους αρέσει (σ.σ. των κινεζικών αρχών) να κρατούν τέτοια πράγματα κρυμμένα κάτω από το τραπέζι, μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, η σύζυγος του πρώην επικεφαλής της Interpol κρατούσε το πρόσωπό της κρυμμένο ενώ το κινητό της τηλέφωνο χτύπησε τρεις φορές. Όπως είπε, το κινεζικό προξενείο της τηλεφωνά αδιάκοπα αλλά εκείνη αρνείται να πάει μόνη της σε κάποια συνάντηση.

181009161841 grace meng cnn interview exlarge 169


Η Γκρέις Μενγκ κατά τη συνέντευξη στο CNNi / Πηγή: CNNi

«Θα το κάνω μόνο μαζί με τα μίντια και έναν δικηγόρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μένγκ Χονγκγουέι διατέλεσε επικεφαλής της Interpol για δύο χρόνια. Στα τέλη του Σεπτέμβρη, ταξίδεψε αεροπορικώς στο Πεκίνο και εξαφανίστηκε.

Η σύζυγός του ζήτησε τη βοήθεια των γαλλικών Αρχών για τον εντοπισμό του και μετά από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι κρατείται στη χώρα με την υποψία της διαφθοράς.

Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον του αλλά ανώτερος αξιωματούχος της Αστυνομίας, Zhao Kezhi, δήλωσε ότι ο Μενγκ είχε πάρει «το λάθος δρόμο» και πως ο μόνος υπαίτιος αυτής της κατάστασης «είναι ο ίδιος».

«Δεν έχω ιδέα αν θα τον ξαναδώ… Μου λείπει πάρα πολύ. Για αυτό και ξυπνάω κάθε βράδυ» είπε η Γκρέις Μενγκ.

Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της εξαετούς προεδρίας του Σι Τζινπίνγκ πάνω από ένα εκατομμύριο αξιωματούχοι τιμωρήθηκαν για διαφθορά ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς για ημέρες όταν οι κινεζικές αρχές τους ανέκριναν.

«Είναι ένας έντιμος άνθρωπος, που τηρεί τους νόμους και έχει εργαστεί όλη του τη ζωή για να χτίσει μια κοινωνία που θα βασίζεται στο κράτος δικαίου» είπε η σύζυγός του, και ερωτηθείσα γιατί αποφάσισε να μιλήσει απάντησε: «Για όλα τα παιδιά, για όλες τις συζύγους της Κίνας…».

Εξήγησε ότι πολλοί ηλικιωμένοι Κινέζοι είχαν χάσει τα ενήλικα παιδιά τους σε τέτοιου είδους εξαφανίσεις και δεν έμαθαν ποτέ τι τους συνέβη.

«Πέθαιναν αλλά δεν μπορούσαν να δουν τα παιδιά τους, τους γιους ή τις κόρες τους… Ήταν χαμένοι. Μπορείτε να φανταστείτε. Έχω υποχρέωση να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους» ολοκλήρωσε λέγοντας η Γκρέις Μενγκ.

Wife of ex-Interpol chief fears for her life with her husband detained in China, by Angela Dewan, Melissa Bell and Saskya Vandoorne

ΔΗΜΟΦΙΛΗ