ΚΟΣΜΟΣ

Κυκλώνας Μάικλ: Ενισχύθηκε σε κατηγορία 4 - Δείτε live την πορεία του

Κυκλώνας Μάικλ: Ενισχύθηκε σε κατηγορία 4 - Δείτε live την πορεία του
REUTERS

Ενισχυμένος σε κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, ο κυκλώνας Μάικλ κατευθύνεται απειλητικά προς τις ΗΠΑ.

Ο Μάικλ πέρασε την Τρίτη από το Κόλπο του Μεξικού, όμως η ένταση του ενισχύθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι πως θα είναι «ο ισχυρότερος κυκλώνας που θα χτυπήσει την Πολιτεία εδώ και δεκαετίες», όπως σημείωσε ο κυβερνήτης, Ρικ Σκοτ.

Ο Σκοτ έκανε λόγο για ένα «τερατώδη κυκλώνα», ο οποίος μπορεί να «προκαλέσει ολική καταστροφή» και ζήτησε από τους πολίτες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

«Δεν μπορείς να κρυφτείς από τον κυκλώνα, έτσι φύγε από το σπίτι σου αν έχει διαταχθεί εκκένωση», προειδοποίησε.

Το βράδυ της Τρίτης, ο κυκλώνας κινούνταν με ανέμους 120χλμ/ώρα, η ένταση των οποίων ενισχύθηκαν σήμερα.

Σε ισχύ είναι εντολή εκκένωσης για τουλάχιστον 22 κομητείες, οι οποίες αναμένεται να πληγούν σημαντικά από το καιρικό φαινόμενο. Η εντολή αφορά περίπου 3.7 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ έχει επεκταθεί και σε περιοχές της Αλαμπάμα και της νότιας Τζόρτζια.

Ένας από τους λίγους φόβους που εκφράζουν οι ειδικοί είναι πως θα υπάρξουν σημαντικές καταστροφές στις περιοχές που θα βρεθούν στο «μάτι» του κυκλώνα.

Η δριμύτητα του καιρικού φαινομένου, ενδεχομένως να σηκώσει πολύ ψηλά κύματα. Όπως σημείωσε ο Σκοτ: «Το νερό θα μπει πολλά μίλια μέσα στην ακτή και μπορεί, εύκολα, να ξεπερνάει το ύψος οροφών και σπιτιών».

Αναμένονται ισχυρές βροχές και πλημμύρες όχι απλώς στη Φλόριντα, αλλά και σε άλλες περιοχές στα νοτιανατολικά. Αλαμπάμα, Τζόρτζια, μέρη της Καρολίνα αλλά και της Βιρτζίνια θα πληγούν από τον κυκλώνα.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Τυφώνων προειδοποιεί πως η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη. «Τα άτομα που βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές (σ.σ. εκεί όπου θα χτυπήσει ο κυκλώνας) πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουν τη ζωή και τις περιουσίες τους», σημειώνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ