ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ζητούν εξηγήσεις από τη Σ. Αραβία για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου

Οι ΗΠΑ ζητούν εξηγήσεις από τη Σ. Αραβία για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου
REUTERS/Osman Orsal

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, σε ανώτατα επίπεδα, για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον και ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ, επικοινώνησαν με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ζητώντας πληροφορίες για τον Κασόγκι, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με την Τουρκία για να βρουν τι ακριβώς συνέβη και αναζητούν πληροφορίες από το σουνιτικό βασίλειο.

«Απαιτούμε τα πάντα. Θέλουμε να βρούμε τι συμβαίνει», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στους δημοσιογράφους. «Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση για μας και γι’ αυτόν τον Λευκό Οίκο».

Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια εκπροσώπου του, ανέφερε ότι εξακολουθεί να μην έχει γνώση για την τύχη του δημοσιογράφου.

Η Washington Post, επικαλούμενο άτομο με γνώση του θέματος, αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υπέκλεψαν επικοινωνίες Σαουδαράβων αξιωματούχων που συζητούσαν σχέδιο απαγωγής του Κασόγκι.

2018 10 09T153446Z 1881475008 RC1A5EAED560 RTRMADP 3 SAUDI POLITICS DISSIDENT copy

Η έλευση του δημοσιογράφου στο προξενείο/Πηγή: Reuters TV/via REUTERS

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο 59χρονος Σαουδάραβας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης -πληροφορία που χαρακτηρίσθηκε «αβάσιμη» από το Ριάντ.

Η τουρκική τηλεόραση προέβαλε βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος που δείχνουν τον Κασόγκι να εισέρχεται στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ