ΚΟΣΜΟΣ

Ατύχημα κατά την εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Soyuz

Ατύχημα κατά την εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Soyuz
EPA / Bill Ingalls / NASA / HANDOUT

Αναγκαστική προσγείωση έκανε το διαστημόπλοιο Soyuz, λίγη ώρα μετά την εκτόξευση του, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ λόγω δυσλειτουργίας σε έναν από τους κινητήρες του

Ο Αμερικανός και ο Ρώσος αστροναύτης που αποτελούν το πλήρωμα του διαστημόπλοιου προσγειώθηκαν στο Καζακστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Το πλήρωμα του διαστημόπλοιου Soyuz είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια μετά τη βλάβη που σημειώθηκε σε έναν από τους κινητήρες του εν πτήσει αναγκάζοντάς το να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο μία πηγή.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο δική του πηγή, ανέφερε πως η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει όλες τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις μετά το ατύχημα του Soyuz.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε πως ο Αμερικανός αστροναύτης Νικ Χέιγκ και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσινίν προσγειώθηκαν στο Καζακστάν και είναι «ζωντανοί».

«Είναι ζωντανοί, δόξα τω Θεώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Γιατροί που έχουν φθάσει στο σημείο της προσγείωσης του Σογιούζ είπαν πως οι δύο αστροναύτες δεν έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο μια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ