200 σπάνιες φωτογραφίες από την ελληνική συμμετοχή στον Β΄Π.Π παρουσιάζονται στη Μόσχα
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερες από 200 σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες από την ελληνική συμμετοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα παρουσιαστούν στη Μόσχα, ώστε να τιμηθεί η ελληνική προσφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η έκθεση ονομάζεται «Ημέρες "Όχι", ελληνική αντίσταση 1940-45» και διοργανώνεται από το γραφείο Τύπου της πρεσβείας της Ελλάδας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο του Δήμου Μόσχας, και τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν στις 18 Οκτωβρίου.

Με απώλειες, που σύμφωνα με ορισμένους απολογισμούς φθάνουν έως και το 20% του πληθυσμού της, και με τεράστιες υλικές καταστροφές, η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά την αντίστασή της στις δυνάμεις του Άξονα, αντίσταση που διήρκησε 8 μήνες στο πεδίο της μάχης και άλλα τέσσερα χρόνια στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

02img155

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτή την ελάχιστα γνωστή στη Ρωσία πτυχή της σχετικά πρόσφατης ιστορίας που συνδέει τις δύο χώρες αποτυπώνει η έκθεση, η οποία εκτός των άλλων περιέχει φωτογραφίες από σοβιετικούς στρατιώτες στην περίοδο της κατοχής και στην Μητρόπολη της Αθήνας για τις εκδηλώσεις εορτασμού της απελευθέρωσής της πόλης από τους Γερμανούς.

Το υλικό ανήκει στο πρόσφατα ψηφιοποιημένο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελλάδας και πλαισιώνεται από πλούσιο ηχητικό υλικό της εποχής και τραγούδια, ενώ θα πραγματοποιούνται προβολές με θέμα τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη γερμανική εισβολή, την κατοχική Αθήνα, την αντίσταση και τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης