ΚΟΣΜΟΣ

Στους 12 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στη Μαγιόρκα

Στους 12 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στη Μαγιόρκα
REUTERS/Enrique Calvo

Ο απολογισμός των φονικών πλημμυρών στη Μαγιόρκα, στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων, έχει φθάσει τους 12 νεκρούς μετά την ανακάλυψη δύο πτωμάτων που θα μπορούσαν να ανήκουν σε ένα ζευγάρι Γερμανών που αγνοούνται, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ισπανικής πολιτοφυλακής. 

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι σοροί βρέθηκαν κοντά στο χωριό Άρτα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διευκρίνισαν πως βρέθηκαν κοντά «στο όχημα του αγνοούμενου ζεύγους Γερμανών».

Αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρους στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο ή καλυμμένα από λάσπη, στρώματα, καναπέδες και άλλα συντρίμμια στους δρόμους: το χωριό Σαντ Γιόρενκ, που επλήγη περισσότερο, υπέστη μεγάλες καταστροφές μετά τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις.

Η βροχόπτωση, σε διάστημα λίγων ωρών, αιφνιδίασε ντόπιους και τουρίστες με τη σφοδρότητά της. «Έπεσαν 220 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο» εξήγησε η περιφερειακή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε την περιοχή και υπογράμμισε τις «εξαιρετικά ακραίες συνθήκες του χθεσινού μετεωρολογικού φαινομένου». Υποσχέθηκε επίσης βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς.

Η βασιλική οικογένεια απηύθυνε από την πλευρά της έκκληση για «αλληλεγγύη (…) από όλη την Ισπανία» μπροστά στην «απόγνωση και την τραγωδία» που βίωσαν τα θύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ