ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Άρση του κατ’οίκον περιορισμού του Αμερικανού πάστορα ζητά ο εισαγγελέας

ΗΠΑ: Άρση του κατ’οίκον περιορισμού του Αμερικανού πάστορα ζητά ο εισαγγελέας
reuters

Ο εισαγγελέας ζήτησε σήμερα να αρθεί ο κατ' οίκον περιορισμός του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό από την Άγκυρα εδώ και δύο χρόνια με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ο δικηγόρος του Μπράνσον είχε πει νωρίτερα στο Reuters πως, αν ληθφεί απόφαση για άρση του κατ' οίκον περιορισμού του, ο ευαγγελικός πάστορας θα είναι ελεύθερος να αναχωρήσει αμέσως από την Τουρκία.

Η διπλωματική κρίση που τροφοδοτήθηκε από την υπόθεση Μπράνσον μεταξύ των δύο συμμάχων στο NATO προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και εξέθεσε την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο αρνήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα, όμως οι οικείοι του και η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.

Στον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος διηύθυνε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη, επιβλήθηκε στα τέλη του Ιουλίου κατ' οίκον περιορισμός, μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο, καθώς διώκεται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και για «κατασκοπεία». Ο ιερωμένος απορρίπτει συλλήβδην το κατηγορητήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ