ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Δεν έχει θέση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Όρμπαν

Γιούνκερ: Δεν έχει θέση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Όρμπαν
REUTERS/Lisi Niesner/File Photo

Την εκτίμησή του ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει θέση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη «Le Monde».

«Παρά το σεβασμό μου για τον ίδιο, η ρητορική του είναι κατά πολύ ασύμβατη με τις χριστιανοδημοκρατικές αξίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), εκτός εάν μας εγγυηθεί ότι σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες και το προεκλογικό πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ήδη τεταμένες αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υπερψηφίσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιούνκερ ανάγει ως «πρόβλημα» τη συμμετοχή του Όρμπαν στο ΕΛΚ.

Πριν ένα μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά κράτους-μέλους της ΕΕ, κρίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των ευρωπαϊκών θεμελιωδών αξιών που περιλαμβάνουν το σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη συνέντευξή του, ο επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθεί το Brexit, δηλώνοντας πως «όσοι στοιχηματίζουν στο σενάριο μιας μη συμφωνίας κάνουν λάθος, θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία και νομίζω ότι θα τη βρούμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ