ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Έξι νεκροί και 140 τραυματίες από ισραηλινά πυρά

Γάζα: Έξι νεκροί και 140 τραυματίες από ισραηλινά πυρά
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί και 140 τραυματίες, είναι ο σημερινός απολογισμός των διαδηλώσεων κατά μήκος του συνοριακού φράχτη, στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις 30 Μαρτίου και σχεδόν κάθε Παρασκευή, σημειώνονται αιματηρά επεισόδια κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων έκτοτε, ανέρχεται περίπου στους 200, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στελέχη του άνοιξαν πυρ και σκότωσαν αδιευκρίνιστο αριθμό Παλαιστινίων, οι οποίοι αφού πυροδότησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο τείχος, μπήκαν στο έδαφος του Ισραήλ και κατευθύνονταν προς ένα στρατιωτικό φυλάκιο. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Αλ Μπουρέιτζ και άλλοι δύο στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, κοντά στη Ράφα.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν τον τερματισμό του ισραηλινού και αιγυπτιακού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, όπου βρίσκονται περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκοι. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ως «ενορχηστρωτή» των διαδηλώσεων, οι οποίες έχουν στόχο «να αποπροσανατολίσουν τη κοινή γνώμη από την οικονομική κατάσταση της Γάζας».

Ο ισραηλινός στρατός έχει επικριθεί από τους Παλαιστινίους αλλά και από διεθνείς ομάδες για ταανθρώπινα δικαιώματα για τη «φονική» αντίδρασή του στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες, ενώ υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά του πυροβολούν «βάσει πρωτοκόλλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ