ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός πάστορας αποχαιρέτησε την Τουρκία

Ο Αμερικανός πάστορας αποχαιρέτησε την Τουρκία
REUTERS/Umit Bektas TPX IMAGES OF THE DAY

Μέσω Γερμανίας θα επιστρέψει στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, με διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής το αεροσκάφος του απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σμύρνης.

Το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται τον δικηγόρο του 50χρονου πάστορα, μεταδίδει ότι ο Μπράνσον θα μείνει στη Γερμανία για δύο ημέρες και στη συνέχεια θα ταξιδέψει προς τις ΗΠΑ.

Μετά από έντονη κόντρα με τις ΗΠΑ και ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, τουρκικό δικαστήριο ζήτησε σήμερα άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Το τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Αμερικανό πάστορα σε τρία χρόνια φυλάκιση αλλά όπως έγινε γνωστό δεν θα περάσει ούτε μια μέρα στη φυλακή λόγω του χρόνου προφυλάκισής του.

Η διπλωματική κρίση που τροφοδοτήθηκε από την υπόθεση Μπράνσον μεταξύ των δύο συμμάχων στο NATO προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και εξέθεσε την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο είχε αρνηθεί σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα.

Στον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος διηύθυνε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη, είχε επιβληθεί στα τέλη του Ιουλίου κατ' οίκον περιορισμός, μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο, καθώς βρισκόταν υπό δίωξη για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και για «κατασκοπεία».

Ο ιερωμένος απορρίπτει συλλήβδην το κατηγορητήριο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σήμερα ότι ο πάστορας συγκινήθηκε κι έκλαψε την ώρα της ανάγνωσης της απόφασης. Πριν από την ανακοίνωση αυτή είπε ενώπιον του δικαστηρίου:

«Είμαι αθώος. Αγαπώ τον Χριστό, αγαπώ την Τουρκία».

Ο Άντριου Μπράνσον εμφανίστηκε στο δικαστήριο στη δυτική πόλη Αλιάγα φορώντας μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα. Η σύζυγός του Νόριν παρακολουθούσε την ακροαματική διαδικασία από τις θέσεις των επισκεπτών.

«Δεν κατανοώ πώς αυτό σχετίζεται με εμένα» απάντησε ο Μπράνσον, ενώ ο δικαστής έθετε ερωτήματα σε έναν εκ των μαρτύρων κατηγορίας. Ο κατηγορούμενος είπε ότι ο δικαστής ρωτούσε τον μάρτυρα για γεγονότα στα οποία ο ίδιος δεν ενεπλάκη.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος θα παραλάβει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον από την Τουρκία. Ένας αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι ο πάστορας μπορεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ άμεσα, ακόμη και αργότερα σήμερα.

Τραμπ: Ελπίζω να τον έχουμε σύντομα πίσω στην πατρίδα

Την ελπίδα ότι ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον θα επιστρέψει σύντομα και ασφαλής στην πατρίδα του, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγο αφότου τουρκικό δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της απελευθέρωσής του, η διοίκησή του «εργάστηκε πολύ σκληρά» στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα.

Λίγο μετά ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως ελπίζει ο Μπράνσον να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του ασφαλής.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τον Πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα και με ασφάλεια κοντά μας, πίσω στην πατρίδα».

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ο πάστορας θα επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο το Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ