ΚΟΣΜΟΣ

Φερνάντου Χαντάντ: Ο Μπολσονάρου «υποδαυλίζει τη βία» δηλώνει ο υποψήφιος της αριστεράς

Φερνάντου Χαντάντ: Ο Μπολσονάρου «υποδαυλίζει τη βία» δηλώνει ο υποψήφιος της αριστεράς
REUTERS/Ricardo Moraes

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου «υποδαυλίζει τη βία συμπεριλαμβανομένης της κουλτούρας του βιασμού», δήλωσε ο υποψήφιος της αριστεράς Φερνάντου Χαντάντ σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο (13/10) στο Γαλλικό Πρακτορείο, δύο εβδομάδες πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Οπλίζοντας τους πολίτες δεν λύνει τίποτε» τόνισε ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT) και αντίπαλος του Μπολσονάρου στον επαναληπτικό γύρο της 28ης Οκτωβρίου.

Αναφερόταν σε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του υποψηφίου της ακροδεξιάς ότι θα καταστήσει πιο εύκολη την οπλοφορία για να αντιμετωπιστεί το κύμα βίας.

«Ο αντίπαλός μου υποκινεί τη βία, συμπεριλαμβανομένης της κουλτούρας του βιασμού. Είπε σε μια βουλευτίνα ότι δεν θα την βιάσει επειδή δεν της αξίζει. Θέλετε ισχυρότερη ένδειξη;» δήλωσε ο Χαντάντ, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Μπολσονάρου εναντίον της βουλευτίνας του PT Μαρία ντο Ροζάριο το 2014 όταν είπε ότι «δεν αξίζει να βιαστεί, είναι πολύ άσχημη».

Ο Χαντάντ που συγκέντρωσε το 29% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενάντια στο 46% του Μπολσονάρου, εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες να αντιστραφεί η εικόνα, ακόμη και αν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο των εκλογών δίνουν στον υποψήφιο της ακροδεξιάς ισχυρά ποσοστά νίκης (58% - 42%).

«Πάντα υποκινούσε τη βία, φανταστείτε έναν άνθρωπο που ο ήρωας του είναι ένας από τους μεγαλύτερους βασανιστές στην ήπειρο», τόνισε, αναφερόμενος στον φόρο τιμής που απέτισε στο παρελθόν ο Μπολσονάρου σε έναν ανώτερο αξιωματικό κατηγορούμενο για βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.

«Αυτός ο άνθρωπος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα χάσει», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος του Σάο Πάολο.

«Πως μπορεί κάποιος που κηρύσσει τη μισαλλοδοξία να υποσχεθεί ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Πρώην λοχαγός ο Μπολσονάρου, ο οποίος δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό του για τη στρατιωτική δικτατορία που ήταν στην εξουσία από το 1964 ως το 1985 στη Βραζιλία, έχει δεσμευθεί να περιλάβει πολλούς στρατηγούς στην κυβέρνησή του, αν εκλεγεί.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ