ΚΟΣΜΟΣ

Συνταγματικές αλλαγές ή πρόωρες εκλογές: Εβδομάδα αποφάσεων στην πΓΔΜ

Συνταγματικές αλλαγές ή πρόωρες εκλογές: Εβδομάδα αποφάσεων στην πΓΔΜ
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ)

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, καθώς τη Δευτέρα ξεκινούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση -μια από τις προϋποθέσεις για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ καλείται να πείσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές, που θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ έχει τη στήριξη 72 βουλευτών, κάτι που σημαίνει ότι για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών οκτώ βουλευτές τoυ αντιπολιτευτικού συνασπισμού.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία από αυτή των Πρεσπών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα λύνονται με τη χάραξη νέας πολιτικής και όχι «με τη χάραξη νέων συνόρων».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι όλα τα μέλη του κοινοβουλίου -ανεξαρτήτως της πολιτικής τοποθέτησής τους- έχουν ιστορικό χρέος εξ ονόματος των πολιτών να εξασφαλίσουν τον δρόμο της χώρας προς τη «σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία».

«Αυτός είναι ο δρόμος προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, που περνάει μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Αναμένουμε από τα μέλη του Κοινοβουλίου μας να λάβουν μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, ως απόδειξη σεβασμού προς τη βούληση τόσο της πλειοψηφίας των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα, όσο και του περίπου 80% των πολιτών που εγκρίνουν και ζητούν συνεχώς την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

Τσίπρας: Μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία η συμφωνία των Πρεσπών

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών μια «μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δύο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι εάν η γειτονική χώρα την απορρίψει, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδο σε Ε.Ε. ή ΝΑΤΟ.

«Διότι εάν δεν αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. ή σε άλλο διεθνή διαγωνισμό ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα στήριξης και από την Φεντερίκα Μογκερίνι

Τη στήριξή της εξέφρασε σήμερα και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών «μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε ότι Τσίπρας και Ζάεφ επέδειξαν πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα, υπευθυνότητας και εργάστηκαν ακούραστα για να γεφυρώσουν τις διαφορές και να ξεπεράσουν παλιές δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν αυτή την ιστορική συμφωνία που χαιρέτισε ολόκληρη η Ευρώπη.

«Η συμφιλίωση, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας παίζουν βασικό ρόλο στη δέσμευσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια και είναι από τις πιο σημαντικές αρχές της διαδικασίας διεύρυνσης. Επομένως, η επίλυση ενός τόσο δύσκολου ζητήματος έχει εξαιρετική σημασία για την περιοχή, αλλά είναι, επίσης, μια ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα στο μονοπάτι της ΕΕ. Εάν το μομέντουμ χρησιμοποιηθεί με σοφό τρόπο έτσι ώστε να προχωρήσουν επίσης οι εργασίες για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, είμαστε μπροστά σε μια σημαντική πρόοδο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μογκερίνι.

Η διαδικασία

H συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες σε αυτή την πρώτη φάση της διαδικασίας και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, που θα αφορά αποκλειστικά στο αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης.

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών - πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ