πΓΔΜ: Ψήφο κατά συνείδηση ζητά από τους βουλευτές ο Ζόραν Ζάεφ
Πηγή: REUTERS/Ognen Teofilovski

Να ψηφίσουν κατά συνείδηση παρότρυνε τους βουλευτές, ιδιαίτερα εκείνους που εμφανίζονται «διστακτικοί», ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας παράλληλα ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια τους, στην ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησής του σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.

Διαβάστε επίσης

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η βούληση των πολιτών είναι για τη χώρα να προχωρήσει μπροστά», σημείωσε ο Ζάεφ. Επανέλαβε ακόμα ότι η ψηφοφορία αφορά το Ευρωπαϊκό μέλλον της πΓΔΜ και θα οδηγήσει τη χώρα στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τροποποιήσεις υπό τον όρο ότι αυτές θα υπόκεινται στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου είπε ότι η συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.


Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Υπερπλεονάσματα και παροχολογία ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας

«Βολές» Κομισιόν κατά Ουγγαρίας για την υπόθεση Γκρούεφσκι

Πάιατ: Οι ΗΠΑ θα δουλέψουν σκληρά για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΥΠΕΞ: Εννέα τα κοινά εμπορικά σήματα με τα Σκόπια