ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Αισιοδοξία Μέι για συμφωνία

Brexit: Αισιοδοξία Μέι για συμφωνία
REUTERS/Peter Nicholls

Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «μία συμφωνία είναι εφικτή» και πως έχει επιτευχθεί «πραγματική πρόοδος» στις συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν θεωρώ πως Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση απέχουν πολύ. Αμφότεροι συμφωνούμε πως το Άρθρο 50 δεν μπορεί να παράσχει νόμιμη βάση για μία μόνιμη σχέση», τόνισε μεταξύ άλλων η Τερέζα Μέι που υπογράμμισε πως το «διαζύγιο» της Γηραιάς Αλβιώνας με την Ε.Ε πρέπει να συνοδεύεται από μία εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η Βρετανία να μην «οδηγηθεί στο χάος».

Η ίδια υπερθεμάτισε πως η έξοδος από την Ευρώπη θα αφορά ολόκληρη τη χώρα ενώ εξέφρασε την ελπίδα «η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό να επικρατήσουν»: «Είναι ώρα να εστιάσουμε με ψυχραιμία στα ολίγα εναπομείναντα αλλά κρίσιμα ζητήματα στα οποία υπολείπεται μια συμφωνία», πρόσθεσε ενώ εξήγησε πως το λεγόμενο «Σχέδιο Τσέκερς» δεν έχει πεθάνει.

Σύμφωνα με τη Μέι, έχει καταγραφεί πρόοδος στο ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, επιμένοντας πως η λύση του λεγόμενου backstop δεν πρέπει να είναι προσωρινή: «Πρέπει να είμαι σε θέση να κοιτάζω τους Βρετανούς στα μάτια και να τους πω πως αυτό το ‘backstop’ είναι μία προσωρινή λύση.

Οι πολίτες δικαίως ανησυχούν για το ότι κάτι που έμελλε να είναι προσωρινό, μπορεί να γίνει κάτι μόνιμο – με καμία συμφωνία για νέα σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι σαφής για το ότι δεν προτιθέμεθα να παγιδευτούμε μόνιμα σε μία μετέωρη κατάσταση ως προς τις τελωνειακές σχέσεις».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, εν όψει της Συνόδου της Ε.Ε εντός της εβδομάδας, η Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε ενώ αναμένεται να έχει τηλεφωνική επαφή και με το Γάλλο πρόεδρο. Το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών δεν έγινε γνωστό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ