ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στη Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα, η οποία έπληξε σπίτι στην πόλη Μπιρ Σέβα, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, η ρουκέτα έπεσε σε σπίτι όπου διαμένει μια οικογένεια με τρία παιδιά, ωστόσο κανένα από τα μέλη της δεν τραυματίστηκε, ενώ τους προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη διότι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, όπως διευκρίνισαν ΜΜΕ.

Κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ανέφεραν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν συνολικά οχτώ στόχους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών Παλαιστίνιων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι εχθροπραξίες καταγράφονται σε μια περίοδο αναζωπύρωσης της έντασης, που έχει εγείρει φόβους για το ξέσπασμα νέας σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και παλαιστινιακές οργανώσεις, κυρίως τη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Από τις 30 Μαρτίου και σχεδόν κάθε Παρασκευή, σημειώνονται αιματηρά επεισόδια κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων έκτοτε, ανέρχεται περίπου στους 200.

Χθες Τρίτη ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να καταφερθεί ένα εξαιρετικά «σκληρό πλήγμα» στη Χαμάς στη Γάζα. Ο Λίμπερμαν υπογράμμισε ωστόσο ότι την απόφαση για αυτό δεν θα τη λάβει ο ίδιος, αλλά το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης, που συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ.

Κατά τον υπουργό Άμυνας, το συμβούλιο είναι διχασμένο ως προς την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας. Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει μαζί της τρεις φορές από το 2008. Μια εύθραυστη εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την τελευταία σύρραξη, το 2014, τελεί συχνά υπό αμφισβήτηση, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κλείνουν και οι δύο συνοριακές διελεύσεις

Ο Λίμπερμαν διέταξε προ ολίγου να κλείσουν τα δύο συνοριακά σημεία διέλευσης που συνδέουν το Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, αυτό του Ερέζ για τους πολίτες και αυτό του Κερέμ Σαλόμ για τα αγαθά, καθώς και να περιοριστεί η θαλάσσια περιοχή όπου επιτρέπεται η αλιεία στους Παλαιστίνιους από τα 6 στα τρία μίλια, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ