ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Κασόγκι: Νεκρός σε τροχαίο ένας από τους ύποπτους για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου

Υπόθεση Κασόγκι: Νεκρός σε τροχαίο ένας από τους ύποπτους για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου
EPA / ERDEM SAHIN

Ένας από τους 15 ύποπτους  που εμπλέκονται στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έχασε τη ζωή του σε «ύποπτο αυτοκινητιστικό δυστύχημα»

Ο Mashal Saad al-Bostani, ο οποίος ήταν αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, έμεινε σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης και αναχώρησε από την Τουρκία αφού είχε εξαφανιστεί ο Τζαμάλ Κασόγκι.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak δεν έσωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τροχαίο δυστύχημα στο Ριάντ ενώ ο ρόλος του Bostani στην υπόθεση δεν είναι ακόμη σαφής.

Την ίδια ημέρα της δολοφονίας του Κασόγκι άλλοι 14 Ααουδάραβες, ανάμεσά τους και πολλοί αξιωματούχοι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη και βρέθηκαν στο προξενείο ενώ ο Κασόγκι ήταν ακόμα μέσα σύμφωνα με τουρκικές αστυνομικές πηγές. Όλοι τους έχουν αναχωρήσει από την Τουρκία.

Έρευνες στο σπίτι του Κασόγκι

Μια ομάδα της σήμανσης και άλλα στελέχη της τουρκικής αστυνομίας αποχώρησαν αφού έψαξαν την Τετάρτη (17/10) την κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ωστόσο κάποια πήγαν ξανά στο προξενείο, που είχαν ήδη εξετάσει, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Αποχώρησε επίσης από την κατοικία του πρόξενου μια ομάδα σαουδαράβων ερευνητών, ανέφερε το Reuters.

Ο Κασόγκι, συνεργάτης της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, αγνοείται από τη 2α Οκτωβρίου, αφότου μπήκε στο προξενείο της χώρας του, από το οποίο ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό ενόψει του γάμου του. Το Ριάντ βαρύνουν υποψίες πως έστειλε μια ομάδα εκτελεστών για να τον δολοφονήσει, κάτι που οι σαουδαραβικές αρχές διαψεύδουν.

Η τουρκική αστυνομία εξέτασε το προξενείο μια πρώτη φορά τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Την Τετάρτη, περί τις 16:40, περίπου 15 άνδρες της τουρκικής αστυνομίας άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι του πρόξενου Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι, ο οποίος, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ήταν «παρών» όταν διαπράχθηκε η φερόμενη δολοφονία.

Η τουρκική αστυνομία αρχικά σχεδίαζε να ψάξει το σπίτι του πρόξενου την προηγουμένη, κάτι που αναβλήθηκε, διότι οι σαουδαραβικές Αρχές επικαλέστηκαν την παρουσία της οικογένειας του Οτάιμπι, ο οποίος αναχώρησε από την Τουρκία την Τρίτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ομάδα της τουρκικής αστυνομίας αποχώρησε από την κατοικία περί τη 01:30, αλλά μερικά από τα μέλη της πήγαν στο προξενείο, σε μικρή απόσταση, για να κάνουν μια δεύτερη έρευνα, η οποία συνεχιζόταν ως πριν από λίγο, σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην κατοικία του προξένου, οι ερευνητές εξέτασαν τον κήπο, ενώ ορισμένοι θεάθηκαν στην ταράτσα του ακινήτου. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ένα τηλεκατευθυνόμενο εναέριο όχημα δύο φορές, ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν έγινε καμιά δήλωση στον Τύπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ