ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ, πώς θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες

ΠΓΔΜ: Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ, πώς θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες
REUTERS/ Tomislav Georgiev

Ολοήμερο θρίλερ εκτυλίχθηκε χτες στη Βουλή των Σκοπίων, με τον Ζόραν Ζάεφ να δίνει πραγματική «μάχη» για να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα -ένα από τα απαραίτητα βήματα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συνολικά 80 από τους 120 βουλευτές των Σκοπίων ψήφισαν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, και συμπλήρωσε: «Η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και τα όνειρα και τα οράματά μας για μια καλύτερη χώρα θα γίνουν πραγματικότητα».

«Θέλω να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς και άμεσες ευχαριστίες μου σε κάθε βουλευτή για αυτή την ιστορική απόφαση. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τα γενναία μέλη του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού, που έβαλαν το ενδιαφέρον του κράτους για τα κόμματα και ψήφισαν υπέρ» δήλωσε επίσης μετά το πέρας της διαδικασίας ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Τα επόμενα βήματα

Η χτεσινή ψηφοφορία αποτελεί τον πρώτο «σκόπελο» της κυβέρνησης Ζάεφ, καθώς ακολουθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες.

Η πρώτη απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών (έγκριση αναθεωρητέων διατάξεων) και η δεύτερη, που θα βάλει και τη «σφραγίδα» για τις τελικές αλλαγές, συναίνεση 80.

Ο Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνησή του θεωρείται πολύ πιθανό να έχει ετοιμάσει ήδη τις τροποιήσεις του προοιμίου και των άρθρων 3 και 49 που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Κάθε αλλαγή που θα γίνεται συζητείται επί τρεις ημέρες στην Ολομέλεια και άλλες τρεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Εφόσον η διαδικασία κυλήσει ομαλά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις μήνες.

Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο πως η αντιπολίτευση θα βάλει αρκετά εμπόδια από τη στιγμή που είδε βουλευτές της να ξεφεύγουν από τη βασική γραμμή που είχε χαραχτεί.

Επεισοδιακή συνεδρίαση και καταγγελίες δωροδοκιών

Ωστόσο η συνεδρίαση στη Βουλή της γείτονος στιγματίστηκε από καταγγελίες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO - DPMNE για «όργιο» δωροδοκιών και πολιτικής διαφθοράς, αλλά και για προσπάθειες χρηματισμού βουλευτών, για να υπερψηφίσουν την εισήγηση του πρωθυπουργού της χώρας.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο pressingtv.mk, o γ.γ. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιγκόρ Γιανούσεφ δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων: «Πάρτε τα χέρια σας από τη λαϊκή βούληση και επιτρέψτε στους νομοθέτες να αποφασίζουν ελεύθερα».

Απευθυνόμενος δε στον Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Γιανούσεφ είπε: «Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή χώρα, για την οποία αγωνιστήκατε! Ασκείτε βία κατά του μακεδονικού λαού. Αυτές οι τακτικές θα γυρίσουν επάνω σας σαν μπούμερανγκ!».

Ο γ.γ. του VMRO - DPMNE υποστήριξε ότι επιτήδειοι επιχείρησαν να δωροδοκήσουν βουλευτές της αντιπολίτευσης με ποσά από 250.000 έως και 2 εκατ. ευρώ, για να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, ο κ. Γιανούσεφ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως κανείς από αυτούς δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο, «γιατί είναι «στο πλευρό του λαού». «Είστε το τελευταίο φράγμα πριν από αυτή την τρελή κυβέρνηση. Θα επιβιώσουμε και θα κερδίσουμε», κατέληξε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ εξερχόμενος νωρίτερα του Κοινοβουλίου, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος».

2018 10 19T215217Z 406076288 RC12CD24E330 RTRMADP 3 GREECE MACEDONIA NAME


Πηγή: REUTERS/Tomislav Georgiev

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, τελικώς, η συνεδρίαση στη Βουλή των Σκοπίων ξεκίνησε στις 23:20 ώρα Ελλάδας.

Αναβρασμός στο VMRO-DPMNE

Αναταραχή επικρατεί στο κόμμα της σκοπιανής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, μετά από την ψηφοφορία στη Βουλή και το «ναι» στην πρόταση του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση.

Αργά το βράδυ, το VMRO-DPMNE αποφάσισε να διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και το κόμμα τους επτά βουλευτές του που στήριξαν την πρόταση Ζάεφ.

«Οι επτά βουλευτές που πήγαν ενάντια στην γραμμή του κόμματος και τη θέληση του λαού απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Θα πρέπει να ζήσουν με αυτή την απόφασή τους. Έτσι, μετά από μια έκτακτη συνάντηση στο VMRO-DPMNE τους διαγράψαμε από το κόμμα» είπε ο επικεφαλής του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ