ΚΟΣΜΟΣ

Ντι Μάιο για ιταλικό προϋπολογισμό: Είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις με την Ε.Ε.

Ντι Μάιο για ιταλικό προϋπολογισμό: Είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις με την Ε.Ε.
REUTERS/Max Rossi

Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη «να καθίσει και να συζητήσει» τους στόχους του προϋπολογισμού με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Λουίτζι ντι Μάιο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Η Ιταλία δέχεται τα πυρά των Βρυξελλών για τον στόχο της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 1,8% το 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 πρωτοφανή παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι η χώρα θα στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιμένει στον στόχο του 2,4% και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη «να καθίσει στο τραπέζι».

Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε κρίση με την Ιταλία

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να υπάρξει κρίση με την Ιταλία όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της, αλλά εξακολουθεί να έχει ερωτήματα και περιμένει απαντήσεις σε αυτά σήμερα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι πάρα πολύ υψηλό, δήλωσε επίσης ο Μοσκοβισί στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

Κουρτς: Πρέπει να γίνουν αλλαγές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας αν δεν γίνουν αλλαγές σε αυτό, δήλωσε παράλληλα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

«Αν δεν τροποποιηθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει τον προϋπολογισμό», σημείωσε ο Κουρτς σε ανακοίνωσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Χάρτβιγκ Λέγκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ