ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Νεκρός Τσέχος στρατιωτικός του ΝΑΤΟ

Αφγανιστάν: Νεκρός Τσέχος στρατιωτικός του ΝΑΤΟ
REUTERS/Omar Sobhani/file

Ένας Τσέχος στρατιωτικός, μέλος της αποστολής του NATO στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση που διέπραξε ένας άνδρας του αφγανικού στρατού, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τσεχίας.

Ο υπαξιωματικός που έχασε τη ζωή του είναι ο αρχιλοχίας Τ.Π., γεννημένος το 1976, ανέφερε η εκπρόσωπος του τσεχικού επιτελείου Μαγκνταλένα Ντβοράκοβα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο των ενόπλων δυνάμεων.

Οι δύο στρατιωτικοί που τραυματίστηκαν «διακομίστηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο στη (σ.σ. βάση) Μπαγκράμ και βρίσκονται εκτός κινδύνου», πρόσθεσε η Ντβοράκοβα, σύμφωνα με την οποία η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 12:20 (ώρα Ελλάδας).

Ο Λουμπομίρ Μέτναρ, ο υπουργός Άμυνας της Τσεχίας, θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί στην Πράγα.

«Οι πρώτες μαρτυρίες υποδεικνύουν ότι η επίθεση διαπράχθηκε από έναν στρατιώτη των αφγανικών ένοπλων δυνάμεων» στην επαρχία Χεράτ (δυτικά), ανέφερε νωρίτερα η αποστολή του NATO σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με ένα μήνυμα που αναρτήθηκε από έναν από τους εκπροσώπους τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Κατ' αυτόν, ο «μουτζάχιντ» αυτός, που είχε «παρεισφρήσει» στον αφγανικό στρατό, άνοιξε πυρ με το τουφέκι εφόδου του εναντίον «Αμερικανών στρατιωτών στην αεροπορική βάση Σιντάντ, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μεγάλο αριθμό στρατιωτών».

Οι λεγόμενες επιθέσεις «εκ των έσω», που διαπράττουν μέλη των αφγανικών δυνάμεων, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς στρατιώτες του NATO μέχρι σήμερα.

Πέντε Τσέχοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν την Πέμπτη σε άλλη επίθεση στο Αφγανιστάν, δύο μήνες μετά τον θάνατο τριών συναδέλφων τους στη χώρα της Ασίας. Στο επεισόδιο τραυματίστηκε επίσης ένας Αμερικανός πολίτης.

Οι τρεις Τσέχοι σκοτώθηκαν την 5η Αυγούστου, σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι, καθώς περιπολούσαν κοντά στη βάση Μπαγκράμ. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Επίσης τη Δευτέρα, το NATO ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός στρατηγός τραυματίστηκε από σφαίρα σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν στην Κανταχάρ (νότια) την Πέμπτη.

Ο στρατηγός Τζέφρι Σμάιλι ήταν ανάμεσα στους 13 τραυματίες από τα πυρά ενός μέλους των Ταλιμπάν που είχε «παρεισφρήσει» στην ομάδα των σωματοφυλάκων του κυβερνήτη. Ο δράστης άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης αξιωματούχων και ανώτερων αξιωματικών του στρατού του Αφγανιστάν και της δύναμης του NATO.

Ο στρατηγός Σμάιλι έχει διακομιστεί σε νοσοκομείο στη Γερμανία. Η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με το NATO.

Ο Αμερικανός στρατηγός Σκοτ Μίλερ, διοικητής των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, που ήταν επίσης παρών στη συνάντηση, δεν έπαθε τίποτε. Να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά ασυνήθιστος ο τραυματισμός Αμερικανού στρατηγού.

Η επίθεση είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο πανίσχυρος επικεφαλής της αστυνομίας της Κανταχάρ, ο στρατηγός Άμπντουλ Ράζεκ, ο επικεφαλής της επαρχιακής διεύθυνσης της υπηρεσίας πληροφοριών, ο στρατηγός Άμπντουλ Μομίμ, κι ένας Αφγανός δημοσιογράφος.

Έχουν συλληφθεί δεκαπέντε ύποπτοι για την επίθεση, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αφγανική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο δράστης της επίθεσης, που καταγόταν από την επαρχία Γκάζνι (ανατολικά), είχε εκπαιδευθεί σε στρατόπεδα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν και κατάφερε να παρεισφρήσει στην ομάδα των σωματοφυλάκων του κυβερνήτη χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα, κατά την ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ