ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου για αιγιαλίτιδα ζώνη: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την επέκταση στο Αιγαίο

Τσαβούσογλου για αιγιαλίτιδα ζώνη: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την επέκταση στο Αιγαίο
REUTERS/Umit Bektas

Με μια προκλητική δήλωση σχολίασε το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ως η χώρα μας έχει κάνει πολλές φορές «παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια» ισχυριζόμενος παράλληλα ότι στην Ελλάδα πολλές φορές «προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων»¨.

«Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους… Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Σύμφωνα με το CNN Turk ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής, εκλήθει στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα προκειμένου ο Τσαβούσογλου να τον ενημερώσει για τις θέσεις της Τουρκίας αναφορικά με την Αιγιαλίτιδα Ζώνη. Όπως, πάντως, σημειώνουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνάντηση του Έλληνας πρεσβευτή με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη Παρασκευή.

«Καμία ανοχή σε βήματα στο Αιγαίο χωρίς συμφωνία»

«Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο, όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες» αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σε γραπτή ανακοίνωση.

«Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσής μας με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Εκφράσαμε τις απόψεις και προειδοποιήσεις μας για το θέμα αυτό στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα», σημειώνει.

Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι παρακολούθησαν τις σχετικές ειδήσεις για τα σχέδια του τέως Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του πρωθυπουργού και νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης: Τι σημαίνει και γιατί είναι σημαντική

Σημειώνεται, πάντως, ότι η προχθεσινή ανακοίνωση της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, αφορούσε μόνο το Ιόνιο και όχι το Αιγαίο, γεγονός που προκάλεσε και τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ