ΚΟΣΜΟΣ

Ρέγκλινγκ: Ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι τόσο μεγάλος για ολοκληρωτική περικοπή συντάξεων

Ρέγκλινγκ: Ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι τόσο μεγάλος για ολοκληρωτική περικοπή συντάξεων
EPA/VALDA KALNINA

"Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί” είπε σήμερα ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περικοπές συντάξεων αλλά μικρότερες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί.

 

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη της ιταλικής υπόθεσης αναγνωρίζοντας, όμως, πως η άνοδος του κόστους δανεισμού της Ιταλίας έχει επηρεάσει την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες. Ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε πως υπάρχει ανησυχία για την Ιταλία λόγω των δημοσιονομικών της σχεδίων που δεν είναι συμβατά με τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών στο πρόσφατο παρελθόν.

Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού για την Ιταλία, υπογραμμίζοντας πως μέχρι στιγμής υπήρξε πολύ περιορισμένη μετάσταση της ιταλικής αναταραχής σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει οποιασδήποτε σύγκριση της Ιταλίας με την Ελλάδα. «Η περίπτωση της Ιταλίας διαφέρει από την περίπτωση της Ελλάδας», είπε.

Πάντως, αναγνώρισε πως η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων δεν επέδρασε μόνον στο κόστος χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών, αλλά έπληξε και τις ελληνικές τράπεζες.

Ερωτηθείς για την Ελλάδα είπε πως δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βγει στις αγορές και ότι το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας που διαθέτει μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον για 24 μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ